Vulkaanipurse on alanud. Lõhe on avanenud Sýlingarfellist idas,“ teatas Islandi meteoroloogiabüroo. Purse algas kohaliku aja järgi kell 21.26, vahendab Guardian.

Meteoroloogiabüroo algse hinnangu järgi oli lõhe pikkus 1,4 kilomeetrit, aga hiljem teatati, et see pikenes 40 minutiga 3,9 kilomeetrini.

Teatati, et lõhe põhjapoolses otsas oli üle tunni pärast purske algust endiselt märkimisväärne seismiline aktiivsus. Kell 22.37 registreeriti maavärin magnituudiga 4,0.

Islandi lennujaamade operaator ja õhunavigatsiooniteenuste pakkuja Isavia teatas, et lende purse ei mõjuta.

Eelmine purse Reykjanesi poolsaarel, kus elab 30 000 inimest ehk kaheksa protsenti Islandi elanikkonnast, lõppes 22. juunil 24 päeva järel.

Alates 2021. aastast on Reykjanesi poolsaarel olnud üheksa purset pärast 800 aastat uinunud geoloogiliste süsteemide ärkamist.

Võimud on ehitanud tõkkeid laavavoolude kriitilise tähtsusega infrastruktuurist, sealhulgas Svartsengi geotermilisest elektrijaamast, Sinise Laguuni välispaast ja Grindavíki kalurikülast kõrvale juhtimiseks.

Suðurnesi piirkonna politseiülem Úlfar Lúðvíksson ütles Islandi meediale, et Grindavíki evakueerimine kulgeb hästi. Tema sõnul on külas elanikud 22 või 23 majas.

Enamik Grindavíki 4000 elanikust evakueerus novembris enne detsembris toimunud purset, aga kuigi elanikel on lubatud pursete vahel naasta, on vähesed otsustanud sinna ööpäevaringselt jääda.

Islandi ülikooli geofüüsika professor Magnús Tumi Guðmundsson ütles, et erinevalt varasematest pursetest on lõhe lõunaotsas, Grindavíki pool, seekord aktiivsus väike.