„Ma arvan, et kõne läks hästi. Jättis tugeva, selge mulje. Ta sidus väga ilusti oma isikliku elu sellega, mida ta tahab Ameerikas teha,“ ütles Lennart Meri konverentsi direktor Helga Kalm. Harris käsitles suurt hulka ameeriklastele ja demokraatidele olulistest teemadest, nende seas majandus, tervisekindlustus, üldise abordiõiguse taastamine.

1x
00:00

Kalmi sõnul rääkis Harris ka välis- ja kaitsepoliitikast küllaltki jõuliselt, muuhulgas lubades toetada Ukrainat ja NATO liitlasi. „Iisraeli ja Palestiina küsimuses oli tema sõnum tasakaalustatud, tasakaalustatuma, kui mõned teised demokraadid,“ rääkis ekspert. Viimase all pidas ta silmas seda, et Harris toetab endiselt Iisraeli relvadega varustamist, aga samas ka palestiinlaste õigust enesemääramisele ja õnnelikule ning vabale elule. „Aplaus saalist oli mõlema kommentaari ajal tugev ning keegi ei seganud vahele,“ rääkis Kalm viitega teiste poliitikute kõnedele.

Demokraatide ümbersünd pärast Bideni toetuse varingu algust ja Trumpi atendaadikatset on olnud väga õnnestunud, arvas Helga Kalm. „Isegi enne debatifopaad olid inimesed tüdinud sellest, et sul on jälle samad valged vanad mehed samade sõnumitega. Need valimised ei tekitanud inimestes elevust. Ameerika valimised on ikka lootuse ja tegutsemisega seotud. Energilisemad, kui meil Eestis mõnikord,“ lausus ta.

Saates tuli juttu ka sellest, millises seisus on Donald Trumpi kampaania ning kes on parajasti eduseisus. Miks pole Harris pikemaid intervjuusid andnud? Kellele oleks kasulik samuti presidendiks kandideeriva Robert Kennedy jr loobumine? Nendele ja paljudele teistele küsimustele saab saadet kuulates vastuse.