Noarünnak on vallandanud kogu riigis uue arutelu varjupaigaseaduste üle. Rünnaku peamiseks kahtlusaluseks oli Süüria varjupaigataotleja, kelle suhtes oli väljastatud väljasaatmiskäsk, kuid seda ei jõutud ellu viia. 26-aastasel mehel arvatakse olevat sidemed terrorirühmitusega Islamiriik, mis võttis rünnaku eest vastutuse.

„Solingeni rünnak raputas meid hingepõhjani ja me ütlesime, et valitsusena reageerime sellele karmide meetmetega,“ ütles siseminister Nancy Faeser

Faeser ja justiitsminister Marco Buschmann ütlesid, et uute meetmete eesmärk on võidelda äärmusliku islami ideoloogiaga, hõlbustada tagasilükatud taotluse puhul migrantide väljasaatmist ja karmistada relvareegleid.

Faeseri sõnul kuulub meetmete hulka nugade keelamine avalikel festivalidel, spordiüritustel ja muudel sarnastel avalikel üritustel. Samuti on ette nähtud „üldine nugade kasutamise keeld“ pikematel rongi- ja bussireisidel ning kehtestatakse „taskunugade kasutamise üldine keeld“. Politseile antakse luba kasutada uimastusrelvi vägivaldsete kahtlusaluste vastu.

Muuhulgas keelatakse varjupaigataotlejatel reisimine oma päritoluriiki, väljaarvatud harvadel juhtudel, näiteks „perekondlikud matused“, ütles Faeser. Karistuseks rikkumiste eest oleks varjupaigastaatuse kaotamine.