Kiingitanga ehk maooride kuninga liikumise pressiesindaja Rahui Papa teatas Instagramis, et Tuheitia suri pärast südameoperatsiooni.

„Kuningas Tuheitia surm on suur kurbuse hetk Kiingitanga, Maaoridomi ja kogu rahva järgijatele,“ kirjutas pressiesindaja sotsiaalmeedias.

Uus-Meremaa avalik-õigusliku raadioringhäälingu RNZ andmetel oli tal viimastel aastatel halb tervis, sealhulgas vähk ja diabeet.

Vaid paar päeva tagasi tähistas kuningas Tuhetia oma 18. valitsemisaastat. Ta oli Kiingitanga liikumise seitsmes valitseja. Liikumine loodi Uus-Meremaa maoori hõimude ühendamiseks Briti koloniaalvõimu vastu 1858. aastal.

Kuningat peetakse mitme hõimu juhiks, kuigi ta ei pruugi olla nende kõigiga seotud. Monarhil ei ole kohtu- ega seaduslikku võimu, kuid tal on oluline tseremoniaalne roll. Monarhi positsioon ei ole õigusega pärilik ja Kiingitangaga seotud hõimude juhid määravad uue kuninga eelmise monarhi matusepäeval, teatas RNZ.

Maoori rahvas moodustab ligi viiendiku Uus-Meremaa enam kui 5 miljonist elanikust. Sageli seisavad nad silmitsi diskrimineerimisega, mis mõjutab negatiivselt nende tervishoidu ja haridustaset.