Riigikogu liige Varro Vooglaid (EKRE) kirjeldas pühapäeva õhtul sotsiaalmeedias, kuidas politsei Lihula monumendi koopia konfiskeeris. Ausammas plaaniti avada pühapäeval kell 18 Lihulas eramaal.

„Nimelt pidas politsei monumenti Tallinnast Lihulasse transportinud kaubiku maanteel kinni ning monument võeti päästeameti abil lihtsalt ära,“ kirjutas Vooglaid, lisades, et politsei tugines karistusseadustiku §-le 151 prim, mis keelab rahvusvahelise kuriteo toetamise ja õigustamise.

„Kuidas politsei sellest üldse teadis, kes, kuidas ja millal monumendi koopiat Lihulasse transpordib, selle üle võib vaid spekuleerida – ilmselt kuulati inimesi pealt,“ spekuleeris Vooglaid. Tema sõnul võib arvata, et politsei ei tegutsenud ilma valitsuse suunisteta.

Pärnu politseijaoskonna juht Üllar Küti sõnul laekus politseile info, et Lihulasse kavandatakse püstitada monument, millel võib peal olla keelatud sümboleid. „Sümboolika tähendust tuleb täpsemalt hinnata, et veenduda selle lubatavuses või seadusevastasuses, mistõttu ei saa seda enne paigaldada,“ selgitas Kütt. Ta sõnas, et politsei peatas kivi transportinud autojuhi laupäeval Harjumaal ja see võeti seni hoiule.

„Meile teadaolevalt sooviti monument püstitada kohta, kus see on avalikult nähtav, kuid keelatud sümbolit ei tohi avalikult eksponeerida. Ühtlasi asub see maa teekaitsevööndis ja seal tööde tegemiseks ja millegi rajamiseks on vajalik teeomaniku luba, mida praegusel juhul ei olnud,“ ütles Kütt.

Tema sõnul oli kivi, mille politsei eile hoiule võttis, väga sarnane 2004. aastal Lihulast teisaldatud monumendiga ja sümboleid võib seostada Natsi-Saksamaa armeega. „Toona tekitas kivi ühiskonnas konflikte ja lahkhelisid ning on põhjust arvata, et ka nüüd võib see kaasa tuua lõhestumist ja avaliku korra rikkumisi,“ lausus Kütt.

PPA andmetel eksisteerib eraomandil monumendist veel üks koopia, mis on seal olnud juba pea viis aastat.