Ligi kahekordse kasvu 2023. ja kolmekordse kasvu 2022. aastaga võrreldes on tinginud ajaloo õpetamise alustamine keskkoolis Vladimir Medinski uute õpikute alusel ja erisoovituste saabumine ühiskonnaõpetuse õpetajatele.

Agentstvo liitis kokku õppetundide arvu ainetes, kus programm sisaldab Kremli seisukohtade pähe tagumist kõige erinevamatel teemadel – alates Ukraina sõja ajaloost kuni „õigete“ väärtusteni. Seejärel arvutas Agentstvo nende osakaalu kõigi 11 klassi kogu kohustuslikus programmis.

Selgus, et uuel õppeaastal võib ajupesu maht olla 11 000 koolitunnist 1300. Mida vanemad õpilased, seda rohkem propagandat. Tundide osakaal, mida kasutatakse ajupesuks, on 2024. aastal 12%.

Agentstvo analüüsi järgi on propaganda kooliprogrammi lisamise kiirus Ukraina sõja aastatel suurenenud.

Vene võimud soovitavad sel aastal koolidel panna ühiskonnaõpetuse tundides rõhku Venemaa poliitilise võimu ülesehituse kirjeldamisele, paljulapselisuse väärtuste ülistamisele ja „lääne destruktiivsete ideoloogiate“ materdamisele. Järgmisel aastal lubab Kreml muuta ühiskonnaõpetuse uueks õppeaineks „sellest, et maailma parim riik on Venemaa“.

Ümber on nimetatud õppeaine „kodumaa julgeoleku ja kaitse alused“, laiendades ühtlasi selle propagandistlikku osa põhikoolile. Sinna on tekkinud ka moodul „Sõjaline ettevalmistus. Sõjateaduse alused“, mille raames räägitakse lastele Venemaa relvajõududest, relvadest ja sõjatehnikast. Lisaks sellele saadetakse 8. ja 10. klasside õpilased sõjalistele kogunemistele.

Jaga
Kommentaarid