Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva Äratundmishetkede Maja keskmes on kahepäevane näidendite lugemise maraton, kus 36 näitlejat esitavad katkendeid 30 Eesti näidendist. Nimelt koosneb 5. ja 6. septembril toimuv maraton kümnest 90-minutisest plokist, igaühes kolm näidendit eri ajastust. Valik on tehtud eesmärgiga leida ühendusjooni tekstide ja autorite mõttelaadide vahel ning luua pinnast uute vaatenurkade tekkeks Eesti (teatri) mõtteloos. Näidendid valisid Anne-Ly Sova ja Sven Karja, lugemisi lavastavad Maria Peterson, Birgit Landberg, Ivar Põllu, Karl Koppelmaa, Johan Elm, Kaili Viidas, Liis Aedmaa ja Elise Metsanurk, Gildas Aleksa (Leedu) ja David Sandqvist (Soome).

Näidendite lugemise maratonist võtavad osa näitlejad Riina Maidre, Anne Reemann, Liina Olmaru, Lena Barbara Luhse, Maria Ehrenberg, Karol Kuntsel, Kaarel Targo, Karl Edgar Tammi, Kristjan Lüüs, Kärt Kull, Maarja Jakobson, Veiko Porkanen, Ken Rüütel, Mart Aas, Kaija M Külm, Siim Angerpikk, Piret Laurimaa, Margus Jaanovits, Helgur Rosenthal, Ragne Pekarev, Reimo Sagor, Rauno Polman, Katrin Kalma, Meelis Rämmeld, Carmen Mikiver, Vallo Kirs, Rait Õunapuu, Tarvo Vridolin, Andres Tabun, Katrin Pärn, Kristian Põldma, Silva Pijon, Martin Tikk, Maarja Johanna Mägi, Juhan Soon, Kaie Mihkelson ja Külliki Saldre.

Nädala jooksul täidab Tartu Saksa Kultuuri Instituudi maja fuajeest pööningukambrini ulatuv kohaspetsiifiline näitus. Illimar Vihmari kujundatud näitust läbib keskse motiivina autoriks kasvamise teekond, mis võiks näitusekülastajas tekitada äratundmise, et ka temas on peidus autor. Kui mitte just näitekirjanik, siis kasvõi iseenda elu ja isikliku mõtteloo teadlik autor. Lisaks eksponaatidele leiab näituselt veel hüpikraamatukogu, kust saab laenutada Tartu Linnaraamatukogu varamusse kuuluvaid näidendeid.

Loetud kordadel saab näitust külastada ka giidiga. 3.–7. septembrini toimuvaid giidituure veavad eest näitekirjanikud Urmas Vadi ja Kadri Lepp ning dramaturgid Anne-Ly Sova ja Sven Karja, kes seovad näituseruume isiklike kirjutamiskogemuste ning ideedega. Giidituuridele saab end registreerida Fientas.

Äratundmishetkede Maja esimestest päevadest leiab mitu raamatuesitlust ja arutelu. Kui 2. septembril tutvustab Eesti Teatriliit huvilistele Hans-Thies Lehmanni „Postdramaatilise teatri“ eestikeelset tõlget, aastaraamatut „Teatrielu 2023“ ja Eesti Teatri Agentuur avaldab teatristatistika 2023. aasta andmed, siis 4. septembril saab tähelepanu värskeim Eesti näitekirjandus. Esitlemisele tuleb kogumik „teater | näidendivõistlus. Eesti Teatri Agentuuri 2023. aasta näidendivõistluse seitse parimat“, milles on näidendid Erki Aulelt, Ott Aardamilt, Vootele Ruusmaalt, Kaarel B. Väljamäelt, Kristiina Jalastolt, Indrek Koffilt ja Roos Lisette Parmaselt.

Raamatuesitlusele järgneb noore autori Rudo Verner Vallneri veel valmimata näidendi lugemine. Tartu Uue Teatri ja Eesti Teatri Agentuuri mentorprogrammi koostöös jõuab publiku ette sündmus pealkirjaga „Rudo Verner Vallneri näidendi esimene lugemine. Lavastus kolmes jaos“, lavastajaks Vallneri mentor Ivar Põllu. Teksti esitavad Tartu Uue Teatri näitlejad Elise Metsanurk, Juhan Soon ja Andreas Aadel.

Lisaks eelmainitud üritustele kuuluvad Äratundmishetkede Maja programmi veel kaks ingliskeelset arutelu, mis toimuvad Balti Draama Foorumi raames ning toovad majja ka külalised Lätist ja Leedust.

Äratundmishetkede Maja on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.