Kongo julgeolekuminister Jacquemain Shabani Lukoo ütles teisipäeva hommikul sotsiaalvõrgustiku X postituses, et Kinshasas Makala vanglas toimunud põgenemiskatses hukkus 129 inimest ja veel 59 inimest sai vigastada. Ta lisas, et 24 hukkunutest suri tulistamise tagajärjel ja ülejäänud surid kaoses toimunud rüseluse käigus.

Minister ütles ka, et kaose ajal puhkes tulekahju, mille tagajärjel hävisid vangla administratiivhooned, registratuur, haigla ja toidulaod.

Olukord on kontrolli all ja käimas on uurimine, ütles Lukoo. Kokku on kutsutud ka kriisinõupidamine kaitse- ja julgeolekuteenistuste juhtidega.

Makala on Kongo suurim vangla. Inimõigusorganisatsioon Amnesty Internationali andmetel on vangla ehitatud 1500 vangi kinnipidamiseks, kuid eelmise aasta oktoobri seisuga hoiti asutuses üle 12 000 inimese, kellest enamik ootas lõplikku kohtusotsust.

2017. aastal tungisid vanglasse relvastatud mehed ja hoonest põgenes vähemalt 4000 vangi, see oli rohkem kui pool vanglas viibinud kinnipeetutest. Intsidendi käigus hukkus üle 80 inimese.