Uudisteagentuur Bloomberg teatas esmaspäeval, et Türgi esitas mitu kuud tagasi ametliku avalduse BRICS-iga liitumiseks. Türgi valitseva partei pressiesindaja Omer Celik vastas raporti kohta, et president Recep Tayyip Erdoğan on „mitu korda“ teatanud, et Türgi soovib saada liikmeks.

„Meie taotlus selles küsimuses on selge. See protsess käib. Kuid selles osas pole konkreetset arengut,“ ütles Celik ajakirjanikele. „Meie president on selgelt öelnud, et Türgi soovib osaleda kõigis olulistes platvormides, sealhulgas BRICS-is.“

BRICS asutati 2006. aastal Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina poolt ja 2010. aastal liitus allianssiga Lõuna-Aafrika Vabariik. Hiljuti on organisatsioon veelgi laienenud ja nüüdseks kuulub sinna ka Iraan, Egiptus, Etioopia ja Araabia Ühendemiraadid. Liitumist kaalub Saudi Araabia ja Aserbaidžaan on vastava taotluse juba esitanud.

BRICS-i eesmärk on võimendada globaalse lõuna häält. Selle asutajaliikmed on nõudnud õiglasemat maailmakorda ja rahvusvaheliste institutsioonide reformimist.

Erdoğan on püüdnud kujundada Türgile sõltumatumat välispoliitikat ja suurendada selle ülemaailmset mõju. Eelmisel nädalal ütles Erdoğan, et Türgi peaks „üheaegselt“ arendama suhteid nii ida kui ka läänega.