Luureagentuurid on varem süüdistanud Venemaad desinformatsiooni kasutamises, et üritada valimistesse sekkuda. USA justiitsministrilt Merrick Garlandilt oodatav teade peaks andma märku USA murede sügavusest ja teavet kohtuasjadest kahtlustatavate vastu.

Üks asjaga kursis olev allikas ütles Associated Pressile, et teade hõlmab osaliselt süüdistust Venemaa riikliku meedia kasutamises desinformatsiooni ja propaganda levitamiseks.

CNN-i allikate sõnul on teate põhirõhk Venemaa riiklikul meediavõrgul RT (varasemalt tuntud kui Russia Today). RT haldab kogu maailmas televisiooni ja veebiplatvorme, mis edendavad Kremli tegevuskava. Justiitsministeerium sundis RT Americat registreerima end välisagendina 2017. aastal, kuna USA luureametnikud jõudsid järeldusele, et meediaväljaanne aitas kaasa Venemaa püüdlustele sekkuda 2016. aasta valimistesse.

Kolmapäevased teadaanded oleksid Bideni administratsiooni teine ​​suurem pingutus RT mõju maandamiseks mitme kuu jooksul. Justiitsministeerium süüdistas juulis üht RT töötajat skeemis, milles kasutati umbes 1000 sotsiaalmeediakontot, et esineda USA elanikuna ja levitada desinformatsiooni nii Ukraina sõja kohta kui ka muudel teemadel.

Eelmisel kuul peetud kõnes ütles peaprokuröri asetäitja Lisa Monaco, et Venemaa on valimiste peamine oht.

Venemaa president Vladimir Putin ja „tema volitatud esindajad kasutavad oma sekkumisoperatsioonides üha keerukamaid tehnikaid. Nad sihivad konkreetset valijate demograafiat ja muutlikute osariikide valijaid, püüdes manipuleerida presidendi- ja kongressivalimiste tulemustega,“ ütles ta.