Selliste võltsveebilehtede loomise ohvrite hulgas on teiste hulgas Reuters, Der Spiegel, Bild, T-Online, Le Monde, Le Parisien, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Daily Mail, La Repubblica, Ukrajinska Pravda, Oboz.ua ja Delfi.

Domeenid registreeriti USA ettevõtete kaudu, milleks kasutati võltsisikuid ja -aadresse kaitstud e-postiteenuses Proton. Maksti krüptovaluutas mitmetest rahakottidest. FBI avastas, et need rahakotid on seotud inimesega, kes krüptobörsidele registreerudes kasutas Vene dokumente ja sisenes sinna Vene IP-aadressilt. Toimikus nimetatakse seda inimest Konstantiniks.

Kaks Delfi teisikveebilehte registreeriti 2022. aasta 26. juunist 2. oktoobrini. FBI teatel töötasid need aadressidel delfi.top ja delfi.today. Need domeenid registreeris kasutaja, kes märkis elukohaks Saksamaa ja kasutas Saksa IP-aadressi, ning tema krüptorahakott kuulub nende hulka, mida finantseerib Konstantin.

Veel üks Delfi teisik, delfi.life, registreeriti teise kasutaja poolt. FBI ei avaldanud üksikasju tema tegevuse kohta ega teatanud registreerimise aega ja viisi, aga seostab selle „online-isiku“ samuti Konstantiniga. Kasutaja kasutas domeeninimede registreerimiseks samu ettevõtteid ja lõi samade meediakanalite teisikuid kui tema kolleegidki.

FBI andmetel töötas toimiku koostamise ajal kolmest Delfi teisikust vaid üks: delfi.top. Praegu ei avane neist ükski.

USA valitsus esitas eile süüdistuse kahele Venemaa kodanikule ja konfiskeeris üle 30 internetidomeeni, mis on seotud USA valimiste mõjutamise kampaaniaga.

FBI kohtule esitatud informatsioon paljastas aga ka midagi muud: Vene operatsiooni lääneriikide poliitikute, äritegelaste, ajakirjanike ja teiste mõjukate isikute manipuleerimiseks.

Kremli kampaania eesmärk Euroopas oli külvata lahkhelisid, diskrediteerida Ameerikat ja õõnesteda toetust Ukrainale, selgub hulgast Vene dokumentidest, memodest ja protokollidest Venemaa psühholoogilise sõja alastelt nõupidamistelt.

Need dokumendid sai oma valdusse FBI ja esitas need kohtule tõenditena osana eile esitatud süüdistustest. Venemaa plaane eurooplaste südamete võitmiseks kirjeldab 277-leheküljeline toimik.

FBI andmetel tegutseb Venemaa presidendikantselei juhi asetäitja Sergei Kirijenko alluvuses Sotsiaalse Disaini Agentuur.

Vene dokumendi järgi oli kampaania eesmärk tekitada publikus ratsionaalseid (näiteks „miks MEIE peame Ukrainat aitama?“) ja emotsionaalseid (näiteks „ameeriklased on sellised närukaelad!“) reaktsioone.

Eelkõige pidas Vene psühholoogiliste operatsioonide meeskond haavatavaks Saksamaad.

„Sakslased on sõltuvamad kui prantslased,“ öeldakse ühes Vene dokumendis.

„Kõigepealt peame me diskrediteerima USA-d, Suurbritanniat ja NATO-t ning teiseks“ veenma sakslasi olema vastu „ebatõhusale sanktsioonide poliitikale,“ tsiteerib FBI Vene sisedokumenti.

Veel üks Sotsiaalse Disaini Agentuuri dokument kirjeldab operatsiooni nimega „Rahvusvaheline konfliktiõhutamine“, mille sihtmärgid olid eriti Prantsusmaa ja Saksamaa ning eesmärk õhutada sisepingeid Venemaa huvide edendamiseks ja mõjutada reaalse elu konflikte ja luua kunstlikult konfliktiolukordi võltsartiklite, suunamudijate, sihitud postituste ja sotsiaalmeediakommentaaride abil.

Vene dokumendis lisati, et eemärk on destabiliseerida ühiskondlikku olukorda Prantsusmaal ja Saksamaal, levitades täiendavalt valenarratiive, võltsvideoid, -dokumente ja -videosalvestusi. Samuti avaldada võltskommentaare sotsiaalmeedias ning võlts- ja tegelikke tsitaate suunamudijatelt.

Jaga
Kommentaarid