Xi kõneles iga kolme aasta tagant peetaval Hiina-Aafrika koostööfoorumil enam kui 50 Aafrika riigi delegaadile, püüdes tugevdada omavahelisi suhteid. Oma sõnavõtus ütles Xi Hiina ja Aafrika peaksid koondama oma elanikkonda, et saada „võimsaks jõuks“ ja kirjutada „uus peatükk rahus, õitsengus ja progressis“, vahendab CNN.

Samuti märkis Xi, et Hiina ja Aafrika suhted on ajaloo parimad ja ta lubas arendada kahepoolseid suhteid kõikide Aafika riikidega, kellega on Pekingil ametlikud sidemed.

Xi lubas anda Aafrika riikidele 280 miljonit dollarit abi, mis jaguneb võrdselt sõjalise- ja toiduabi vahel. Lisaks lubas Hiina välja koolitada 6000 sõjaväelast ja 1000 õiguskaitseametnikku ning luua „partnerlus Aafrikaga ülemaailmse julgeolekualgatuse rakendamiseks“, viidates oma laiemale nägemusele globaalse julgeolekuarhitektuuri ümberkujundamisest.

Teadaanne on märk, et Peking soovib näidata kontinendile oma pühendumust vaatamata Aafrika võitlusele välisvõlaga, sealhulgas Hiinale. Xi ei maininud kõnes võlaprobleeme, kuid andis lubadusi süvendada koostööd Aafrikaga tööstuse, põllumajanduse, infrastruktuuri, kaubanduse ja investeeringute vallas.

Analüütikute sõnul on ebaselge, kuidas Xi lubadused läheksid praktikas kokku Aafrika juhtide ootustega. Nende sõnul on olnud raske jälgida ka varasemate lubaduste täitmist.

Pärast Xi kõnet esinesid ka Aafrika liidrid. Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa kiitis Hiina solidaarsust kontinendiga. Ta osutas globaalsetele väljakutsetele, sealhulgas konfliktidele, kliimamuutustele ja „ülemaailmsele võitlusele kriitiliste mineraalide pärast“, mis õhutab geopoliitilist rivaalitsemist.

„Need väljakutsed mõjutavad kõiki riike, aga Aafrika mandril on neid sagedamini tunda, kuid olenemata nendest väljakutsetest on lootust ja võimalusi,“ ütles ta.