Budapestis toimunud pressikonverentsil väitis riigisekretär Bence Rétvári, et EL tahab sundida Ungarit lubama „illegaalseid sisserändajaid“ üle oma piiride. Ta lisas, et riik pakub „ebaseaduslikele sisserändajatele vabatahtlikult ja tasuta ühe suuna piletit Brüsselisse“.

Rétvári ütles, et bussisõit viiakse läbi „pärast Euroopa menetluse rakendamist“, kuid ei täpsustanud, milline on varjupaigataotlejate staatus pärast transportimist. „Kui Brüssel tahab illegaalseid migrante, siis saab Brüssel neid,“ ütles ta.

Provokatiivne ettepanek on vastuseks Euroopa Kohtu juunikuus vastuvõetud otsusele, millega määrati Ungarile 200 miljoni euro suurune trahv bloki varjupaigareeglite järjepidava rikkumise eest. Samuti peab riik maksma miljon eurot iga päeva eest, kuni Ungari viib oma poliitika kooskõlla EL-i seadustega.

Bloki sõnul sunnib Budapest rahvusvahelist kaitset taotlevaid inimesi reisima Serbias või Ukrainas asuvatesse saatkondadesse, et seal reisiluba taotleda. See omakorda on vastuolus EL-i reeglitega, mis kohustavad kõiki liikmesriike kasutama varjupaiga andmisel ühtseid kordi.

Peaminister Viktor Orbáni valitsus teatas vastuseks kohtuotsusele, et algatab EL-i vastu menetluse ja nõuab hüvitist miljardite eest, mida nad on enda sõnul kulutanud piirikaitsele.

Ungari valitsus jättis 200 miljoni euro suuruse trahvi tähtajaks maksmata, mis avab võimaluse järjekordseks konfliktiks EL-iga.