Augusti lõpus kinnitas Ukraina peastaap, et riigile hiljuti tarnitud F-16, mida opereeris tipp-piloot Oleksi Mes, kukkus alla 26. augustil tõrjudes Venemaa kõigi aegade suurimat õhurünnakut Ukraina vastu. Mes hukkus õnnetuses.

Õnnetuse põhjuse uurimine on veel pooleli. Üks USA ametnik ütles WSJ-le, et vahetult enne lennuki kadumist radarilt plahvatas lennuki lähedal Vene rakett. See võis masinat kahjustada või sundida pilooti manööverdama liiga madalal maapinna kohal, mis võis viia õnnetuseni.

Ukraina pilootide väljaõpe on toimunud kiirendatud tempos. Pilootide koolitusprogramm kestab, kuid „see õnnetus näitab, mis juhtub, kui püüda asju kiirustada“, ütles WSJ-le üks kõrge kaitseametnik.

Lääne ametnikud arutavad nüüd Ukraina otsuse üle kasutada hävitajaid lahinguväljal nädalaid pärast esimese partii saabumist, saates lendudele piloote, kellel on vähe lennutunde USA hävitajatega, teatas WSJ.

Pärast lennuõnnetust vabastas president Volodõmõr Zelenskõi ametist Ukraina õhujõudude juhi Mõkola Olestšuki. Kaitseminister Rustem Umerov ütles, et tema ametist tagandamine ei ole seotud surmaga lõppenud õnnetusega.

Jaga
Kommentaarid