„Keegi ei peaks eskalatsiooniriski kergelt võtma,“ ütles Burns vestlusel Briti salateenistuse juhi Richard Moore´iga. „2022. aasta sügisel oli hetk, kui ma arvasin, et on tõeline risk taktikaliste tuumarelvade kasutamiseks. Ent ma ei ole kunagi arvanud – ja see on minu agentuuri seisukoht -, et me peaksime sellest end asjatult heidutada laskma. Putin on mees, kes kiusab nõrgemaid. Ta jätkab relvade täristamist.“

2022. aasta sügisel viis Ukraina ootamatult läbi eduka vastupealetungi Harkivi oblastis, millele järgnes lõunarindel Hersoni linna vabastamine. Burns seletas vestlusel, et president Joe Bideni korraldusel käis ta kohtumas Vene välisluure juhi Sergei Narõškiniga ja seletas talle, millised oleks tuumarelva kasutamise tagajärjed. Tagajärgi ta täpsemalt ei kirjeldanud, kuid ütles, et USA on selles suhtes olnud Venemaaga väga otsekohene.

Burns kommenteeris ka Venemaa Kurski oblastis toimuvat Ukraina pealetungi, mis tema sõnul on aidanud Ukraina sõdurite moraali parandada ja Kremlit heidutada. „See tõi välja Putini Venemaa ja tema armee haavatavuse,“ märkis CIA juht.

Samuti keeldus ta vastamast küsimusele Iraani raketitarnete teemal. AP ja Sky News teatasid nädalavahetusel, et USA andmeil tarnib Iraan lisaks löögidroonidele Venemaale ka rakette ning on praeguseks üle andnud umbes 200 lühimaaraketti.

Vene valitsus on jätkanud tuumarelvade kasutamisele vihjamist. Eelmisel nädalal ütles Vene asevälisminister Sergei Rjabkov, et Kreml tegeleb oma tuumadoktriini „ümberhindamisega.“

Jaga
Kommentaarid