Zelenskõi saabus Itaaliasse pärast reedel Saksamaal Ramsteini lennuväebaasis toimunud Ukraina toetajate konverentsi, kus ta kohtus ka eraldi kantsler Olaf Scholziga.

Meloni ütles Como järve ääres toimunud TEHA ärifoorumil, et Itaalia otsus Ukrainat sõjas toetada pole mitte ainult moraalselt õige, vaid lähtub ka riiklikust huvist tagada rahvusvaheliselt tunnustatud piiride kaitse. Ta lisas, et oma roll on konflikti lahendamisel ka Hiinal ja Indial.

„[Itaalia tehtud] otsus ei muutu,“ ütles Meloni. „Ainus asi, millel ei tohi lasta juhtuda, on mõte, et konflikti saaks lahendada Ukraina hülgamisega.“

Jutt sellest, et sõja tulemus on niikuinii Kremli kasuks otsustatud, on Meloni sõnul Vene propaganda ning see, et praegu üldse saab arutada rahukõneluste võimaluse üle, on võimalik ainult tänu lääne abile. „[Eduka] invasiooni puhul ei ole rahukõnelusi, kuna läbirääkimisi pole vaja,“ märkis Meloni. „Kui selline vajadus üldse tekib, siis täyu patiseisule ja meie oleme selle patiseisu loomisele kaasa aidanud.“

Järgmisel aastal toimub Itaalias Ukraina ülesehitamise teemaline kohtumine. Zelenskõi kohtus konverentsil Itaalia suurettevõtjatega ning kinnitas, et sealsed firmad saavad koos teistega ülesehitustöö riigihangetele konkureerida. Kohtumisel Meloniga arutati Zelenskõi sõnul Ukraina esitatud rahuplaani ja ülesehitustööd, eriti energiasüsteemi olukorda.

Laupäeval kohtus Zelenskõi ka Hollandi suurima parlamendipartei, parempopulistliku Vabaduspartei juhi Geert Wildersiga ja tänas riiki sõjalise ja rahalise toetuse eest. Zelenskõi avalduse järgi arutati ka Ukraina rahuplaani.

Ramsteinis teatas Ühendkuningriik Ukrainale 650 õhutõrjeraketi annetamisest ning Saksamaa 12 iseliikuva haubitsa saatmisest. USA värske 250 miljoni dollari suurune abisaadetis sisaldab raketiheitja HIMARS laskemoona, elektroonilise sõja vahendeid, mürske ja tankitõrjerakette, teatas Pentagon. Euroopa Liit teatas samal ajal, et Ukraina energiasüsteemi tugevdamiseks eraldi enne tavlve 40 miljonit eurot.

Jaga
Kommentaarid