Nähti vähemalt nelja eri suurusega drooni. Ei Rootsi lennundusametkond Luftfartsverket ega lennuväljade operaator Swedavia ei tea, mis tüüpi droonidega tegemist oli, vahendab Rootsi televisiooni portaal SVT Nyheter.

Kohaliku aja järgi kella kahe ajal öösel langetati otsus Arlanda sulgeda ja seejärel suunati vähemalt viis lennukit Skavsta ja Landvetteri lennuväljale.

Kohaliku aja järgi kell 3.30 avati Arlanda lennujaam uuesti. Politsei algatas eeluurimise lennuvälja sabotaaži ja kaitseseaduse rikkumise kohta.

„Me kahtlustame, et see oli tahtlik tegu, aga ma ei oska vastata, mis oli selle eesmärk. Eeluurimissaladuse tõttu ei täpsusta me, millist tüüpi droone nähti või kes neid nägi,“ ütles politsei esindaja Daniel Wikdahl.

Caroline Granath käis koos mehega nädalavahetusel Hispaanias Málagas ja pidi naastes Arlandas maanduma.

„Maandumine katkestati poole pealt ja piloot ütles, et Arlanda suleti pärast droonide nägemist. Ma hakkasin natuke kartma,“ ütles Granath.

Neil tuli Skavsta lennuväljal pikalt lennukis oodata, enne kui uuesti Arlandale lennati.

„Ei tea ju, mis selle taga on. Aga see oli väga kallis ja ohtlik, sest meil ei olnud palju kütust ja me pidime seetõttu Skavstas hädamaandumise tegema,“ ütles Granath.

Kella 22 ajal sai politsei andmeid, et droonid lendasid üle Uppsala kesklinna, teatas Rootsi raadiosaade „Ekot“.

„Nii eraisikutelt kui ka politseist seest saime teada, et on nähtud mitut objekti, mis usutakse olevat olnud droonid,“ ütles Rootsi politsei keskregiooni pressiesindaja Tobias Ahlén Svalbro.

Kas Uppsala ja Arlanda lennuvälja droonide vahel on mingi seos, ei ole selge.

Rootsi kaitsevägi kinnitas, et on juhtumist teadlik ja Arlandaga kontaktis.

„Me oleme ühenduses, et saada olukorrast pilt, aga me ei ole kohapeal,“ ütles kaitseväe esindaja Mikael Ågren.