Sel nädalal pidi Tusk külastama Potsdamit, kus talle oli kavas üle anda M100 meediaauhind, millega tunnustatakse demokraatia ning sõna- ja ajakirjandusvabaduse eest seisvaid inimesi. Peaminister tühistas viimasel hetkel visiidi ja tema asemel sõidab nüüd Saksamaale Poola justiitsminister Adam Bodnar.

Ka Saksamaa kantsler Olaf Scholz teatas, et ei saa üritusel osaleda. Tema oleks pidanud tseremoonial Tuski tunnustuseks kõne pidama, kuid nüüd võtavad selle ülesande enda kanda Saksamaa endine president Joachim Gauck ja endine kaitseminister Rudolf Scharping.

Saksamaa ja Poola suhted said tugeva löögi Õiguse ja Õigluse (PiS) valitsuse ajal, kui partei Saksa-vastasus mõjutas poliitikat. Berliinis loodeti, et Tuski võimule pääsedes hakkavad kahe riigi suhted paranema, kuid viimastel nädalatel on need hoopis teise suuna võtnud, kirjutab Euractiv.

Asjaga kursis olevate allikate sõnul on selle põhjuseks Nord Streami torujuhtmed.

Berliin taotles Nord Stream 2 plahvatuse põhjustamises kahtlustatava Poolas elava Ukraina kodaniku vahistamist, kuid Poola lükkas selle tagasi. Möödunud kuul ütles Tusk: „Ainsad asjad, mida kõik Nord Stream 1 ja 2 algatajad ja patroonid peaksid täna tegema, on vabanduse palumine ja vaikimine.“

Kumbki pool Euractivi päringule ei vastanud.