Blinken, kes on visiidil Londonis, andis ühise presskonverentsi Ühendkuningriigi välisminister David Lammyga. „Venemaa on nüüd saanud nende ballistiliste rakettide saadetised ja kasutab neid tõenäoliselt mõne nädala jooksul Ukrainas ukrainlaste vastu,“ rääkis Blinken.

„Iraani rakettide tarnimine võimaldab Venemaal kasutada suuremat osa oma arsenalist sihtmärkide jaoks, mis on rindejoonest kaugemal, samal ajal kui uued Iraanilt saadud raketid on mõeldud lähemate sihtmärkide jaoks,“ lisas ta.

„Venemaa ja Iraani tihenev koostöö ohustab Euroopa julgeolekut", hoiatas Blinken. „Oleme Iraani eraviisiliselt hoiatanud, et selle sammu astumine kujutab endast dramaatilist eskalatsiooni.“

USA välisminister kinnitas, et USA „teatab täna täiendavatest sanktsioonidest Iraani suhtes“, sealhulgas võetakse majandusliku surve avaldamiseks sihikule Iraani lennufirma Iran Air. „Ootame, et liitlased ja partnerid teatavad oma uutest meetmetest ka Iraani suhtes,“ lisas ta.

USA ja Ühendkuningriigi välisministrid teevad selle nädala lõpus ühise visiidi Kiievisse. „Üks meie ühise reisi eesmärk on kuulata otse Ukraina juhtkonnalt, sealhulgas president Zelenskõilt, kuidas täpselt näevad ukrainlased oma vajadusi sel hetkel, milliste eesmärkide suunas - ja mida me saame teha nende vajaduste toetamiseks,“ ütles ta.

Jaga
Kommentaarid