Vahetult pärast teadet avalikustas Ukraina julgeolekuteenistus SBU kahtlusaluse nime, kelleks on kindralleitnant Sergei Kobõlaš, kes oli rünnaku toimumise ajal Venemaa kaugmaa lennuväe ülem. Avalduses öeldi, et pärast rünnakut edutati ta lennuväe juhiks.

„Jätkame uurimist, et leida teisi inimesi, kes vastutavad Ohmatdõti tabamuse eest,“ ütles Ukraina peaprokurör Andri Kostin. Tema sõnul andis komandör 8. juuli käsu tulistada Venemaa pommituslennukilt rakett Kh-101.

Kiievit külastanud Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokuröri Karim Khani sõnul nähtub tuginedes allikatele ja tehtud tööle, et lastehaiglat tabas tiibrakett Kh-101. „Mitmeid tegureid tuleb täiendavalt uurida,“ lisas ta.

Kostin juhib Ukraina kampaaniat Venemaa vägede väidetavate sõjakuritegude eest vastutusele võtmiseks ja uurimisel on üle 140 000 juhtumi.

Märtsis andis ICC välja Kobõlaši vahistamismääruse. Teda süüdistatakse sõjakuritegudes, sealhulgas rünnakute andmises Ukraina energiainfrastruktuurile. Venemaa eitab sõjakuritegude toimepanemist Ukrainas.

ICC on väljastanud kuue Venemaa ametniku, sealhulgas president Vladimir Putini, vahistamismääruse. Venemaa on määrused tagasi lükanud ja ütles, et need on osa lääne kallutatud kampaaniast Venemaa diskrediteerimiseks.

Jaga
Kommentaarid