Poola ja Saksamaa suhted on soojenenud pärast Tuski Euroopa-meelse valitsuse võimule tulemist, kuid kahe riigi vahelised pinged on jälle kasvamas - Varssavi on ärritunud, sest Berliin ei soovi võtta kohustusi Euroopa Liidu ühise kaitse rahastamise ja bloki idapiiri tugevdamise osas.

„Selline tegevus on Poola seisukohast vastuvõetamatu,“ ütles Tusk Poola suursaadikute kohtumisel Varssavis. „Täna vajame Saksamaa ja kogu EL-i täielikku toetust idapiiri organiseerimisel, rahastamisel ja relvastamisel, seda ka illegaalse rände kontekstis.“

Saksamaa valitsus tegi esmaspäeval teatavaks plaanid kehtestada kõigil maismaapiiridel rangem kontroll, et püüda takistada ebaseaduslikku sisserännet. Rangem kontroll piiridel algab 16. septembril ja kestab esialgu kuus kuud.

Lisaks on Saksa valitsus on välja töötanud skeemi, mis võimaldab rohkematele sisserändajatele otse piiril käe ette panna, teatas siseminister Nancy Faeser, kuid ei avaldanud skeemi üksikasju.

Tusk rõhutas, et Poola ei vaja rangemat kontrolli piiril Saksamaaga, vaid Berliini ja teiste riikide suuremat kaasatust EL-i välispiiri kindlustamisel.

„Lähitundidel võtame ühendust teiste riikidega, keda Berliini otsused puudutavad, et pidada kiireloomulisi konsultatsioone EL-i tasandil võetavate meetmete üle,“ teatas minister.