„Kui inimkond kaotab religioosse usu, eriti tehisintellekti tekkimisega seotud tehnoloogia kasvu tingimustes, siseneme me tõesti apokalüpsise epohhi,“ lausus patriarh, vastates Peterburi X rahvusvahelisel kultuurifoorumil „21. sajandi kultuur: suveräänsus või globalism“ küsimustele, vahendab Interfax.

Kirilli sõnul saab inimkonna areng olla eluvõimeline ainult usu ja kõlbeliste tunnete samaaegse kasvu tingimustes.

„Kui usk ja kõlbeline koostisosa nõrgenevad, võib tehisintellekti juurutamisest oodata kõige hirmsamaid tagajärgi,“ lausus Kirill.

„Me läheneme apokalüptilistele aegadele, vaat seda tuleb meil kõigil selgelt teadvustada,“ kordas patriarh. „Ja ainus väljapääs sellest võimalikust kriisist on usk jumalasse, ütlen ma kõva häälega kogu maailmale. Kui me ütleme lahti usust jumalasse, laskume jälle nendesse darvinistlikesse ja marksistlikesse kontseptsioonidesse, ei tule sellest midagi välja.“

Kirilli sõnul ei tohi tehisaru väljuda inimese alluvusest ning selle areng seisundisse, kus see suudab ise tehisaru taastoota, võib tekitada reaalse ohu inimkonna olemasolule.

„Kõik, mis puudutab tehisintellekti on teema, mis ei ole veel lõpuni arusaadav ja on teadvustamata. On loomulikult ka apokalüptilised hirmujutud, et tehisintellekt võtab võimu kogu inimkonna üle /.../, aga tehisaru mõiste ise paneb loomulikult mõtlema paljude võimalike sellise mehhanismi või instrumendi kasutamise tagajärgede üle,“ ütles Kirill.

„Sealjuures on perspektiiv selline – tehisintellekti areng seab inimaru alluvasse seisundisse, sest tehisintellektiga konkureerida on võimatu. /.../ Kui tehisintellekt saavutab sellise taseme, et see suudab ise taastoota teisi tehisintellekte, tekib reaalne oht inimtsivilisatsioonide olemasolule,“ ütles patriarh.

Jaga
Kommentaarid