Zelenskõi ütles kõneledes Kiievi iga-aastasel üritusel Krimmi platvorm, et on oluline esitleda Ukraina võiduplaani oma liitlastele enne teist rahvusvahelist rahutippkohtumist, mida ta soovib korraldada selle aasta lõpus.

„Kui partnerid toetavad seda, siis on Ukrainal lihtsam sundida Venemaad sõda lõpetama,“ ütles ta. „Milleks see plaan on? See on Ukraina tõsine tugevdamine ja minu arvates on sellel nii psühholoogiline kui ka poliitiline mõju Venemaa otsusele lõpetada see sõda.“

Zelenskõi rääkis plaanist esimest korda eelmisel kuul. Ta ütles, et tahab seda arutada Bideni ja tema kahe võimaliku mantlipärijaga pärast novembris toimuvaid USA presidendivalimisi.

Sõda on hetkel kriitilisel etapil, kus Vene väed jätkavad edasiliikumist Ida-Ukrainas, hoolimata sellest, et eelmisel kuul tungisid Ukraina väed ootamatult Venemaa Kuski oblastisse.

Ukraina on taotlenud teist rahutippkohtumist, et edendada oma nägemust rahust. Juunis Šveitsis toimunud tippkohtumisele polnud Venemaa kutsutud, kuid Kiiev on avatud Venemaa osalemisele järgmisel kohtumisel, kuna paljud globaalse lõuna riigid soovivad mõlema osapoole osalust. Moskva on teatanud, et ei pea Kiieviga läbirääkimisi seni, kuni Ukraina väed on Venemaa territooriumil.

Jaga
Kommentaarid