Varsti pärast istungi algust teatas riikliku süüdistaja esindaja, et Venemaa ekstremismivastasest keskusest saabus kiri, milles öeldi, et on olemas „operatiivinformatsioon“ ettevalmistatavate provokatsioonide kohta Korruptsioonivastase Võitluse Fondi (FBK) ja Navalnõi staapide poolt. Kohtunik Julia Šilova nõustus riikliku süüdistajaga ja kuulutas protsessi kinniseks. Kõik pealtvaatajad ja ajakirjanikud aeti saalist välja, vahendab Meduza.

Väljaande Mediazona teatel oli istungile tulnud mitu ajakirjanikku Moskvast. Kohtuhoone juures oli näha politseiautosid.

Juba enne istungi algust paljus kohtuniku sekretär Liptseri naisel Ljudmilal saalist lahkuda, sest ta on selles asjas tunnistaja. Liptseri advokaat Andrei Orlov palus naise saali tagasi tuua, aga kohtunik keeldus.

Advokaadid on olnud eeluurimisvangistuses alates 2023. aasta 13. oktoobrist. Novembris kandis Rosfinmonitoring Kobzevi, Liptseri ja Sergunini „ekstremistide ja terroristide“ nimekirja.

Juurdluse väitel vahendasid advokaadid „oma staatust ära kasutades“ Navalnõi kirju kolooniast tema kaasvõitlejatele. Nii „tagasid nad regulaarse informatsioonivahetuse ekstremistliku ühenduse juhtide ja osaliste vahel“. Selliseks ühenduseks kuulutasid Venemaa võimud juba 2021. aasta juunis kõik Navalnõi struktuurid.

Mais sai teatavaks, et Sergunin tunnistas oma süüd ja annab ütlusi. Juunis viidi kõik kolm Moskva eeluurimisvanglast Vladimiri omasse ja kriminaalasja materjalid anti üle Vladimiri oblasti Petuški rajoonikohtule. Venemaa ülemkohtu kohtunike troika keeldus rahuldamast taotlust viia asja arutamine tagasi Moskvasse.

Jaga
Kommentaarid