„Pärast pikka võitlust vähiga lahkus meie isa Alberto Fujimori äsja, et kohtuda Issandaga. Palume neid, kes teda armastasid, saata meiega palve tema hinge igavese puhkuse eest,“ teatas tema tütar Keiko Fujimori sotsiaalmeedias.

Fujimori, kes juhtis Peruud aastatel 1990–2000, oli Jaapani migrantide poeg ja tõusis poliitikas esile pärast ülikooli presidendi ja matemaatikaprofessori karjääri.

Fujimori oli oma riigis sügavalt lõhestav tegelane. Tema ametiaeg tõi riigi tagasi majandusliku kokkuvarisemise äärelt ja alistati riiki destabiliseerinud terrorirühmitus. Samas oli ta ka autoritaarne juht, kes kasutas julgeolekujõudusid oponentide mahasurumiseks ning mõisteti hiljem süüdi tõsistes inimõiguste rikkumistes ja korruptsioonis.

Ta muutis põhiseadust, et kandideerida 2000. aastal kolmandatel valimistel ja võita need. Ent peagi järgnes korruptsiooniskandaal, kuna ilmusid videod tema usaldusväärsest liitlasest spioonijuht Vladimiro Montesinosest, kes jagas poliitikutele sularaha altkäemaksuna.

Fujimori põgenes Jaapanisse eksiili ja teatas Tokyost saadetud faksis oma tagasiastumisest. Endine riigipea arreteeriti Tšiilis peatumise ajal ja 2007. aastal anti ta välja Peruule, kus ootasid teda mitmed süüdistused. 2009. aastal mõisteti ta 25 aastaks vangi seoses sõjaväe surmakomando poolt toime pandud veresaunadega 1991. ja 1992. aastal.

Fujimorile anti 2017. aastal armu, kuid otsus tühistati hiljem ülemkohtu poolt. Mullu detsembris ennistati armu andmine humanitaarsetel kaalutlustel.