Hoiatus: Kavastu kalapidu kavatseb külaliste keele alla viia
Kavastu Uhhaa- ja Kalapidu algab Kavastu mõisapargis 14. septembril kell 14 uhhaade keetmise võistlusega. Nagu juba traditsiooniks on saanud, siis võistluse peaauhind on päris ehtne paat.
Peo põhisündmuseks, nagu ka nimi ütleb, on uhhaade võidukeetmine, mida hindab ja autasustab professionaalne žürii. Mõõduvõtmisel saavad osaleda kolmeliikmelised eelregistreeritud võistkonnad ja võistlus on ajaliselt piiratud. Kõik osalejad saavad ühtmoodi kala stardipaketi, millest vabalt valitud lisanditega uhhaa valmima hakkab. Üritus on suunatud kohalikule kogukonnale ja kõigile uhhaahuvilistele ning pühendatud kunagisele Kavastu Uhhaapeo algatajale Tiit Veeberile.
„Kohaliku kogukonna jaoks on üritusel kaks eesmärki: taastada traditsioon kunagise sündmuse eestvedaja Tiit Veeberi mälestuseks,“ rõhutab ka Lohkva külaseltsi esindaja Kaire Vahejõe, „ja pakkuda kohalikule kogukonnale võimalust osa saada toredast ja ainulaadsest üritusest, kuhu külalisigi kutsuda.“
Lisaks supikeetmisele on peol mitmed kalastusteemalised töötoad ja mitmekesine kultuuriprogramm kõigile vanusegruppidele. Avatud on ainulaadne Kavastu parv, Euroopa ainus taastatud käsiajamiga parv, mis liigub mitte nupu, vaid hammasrataste jõul. Kehakinnitust pakuvad kodukohvikud. Uhhaade ja kalasuppide valmistamisest ning kalapüügist pajatab lugusid Vladislav Koržets.
Kavastu 2024. aasta Uhhaa- ja Kalapeo uhhaade võidukeetmisele registreerumine toimub kuni 12. septembrini või kuni kohti jagub. Korraldajad julgustavad registreeruma nii professionaalseid kokki kui ka asjaarmastajaid.
Üritus toimub seitsmendat korda ja on osa Tartumaa toidusündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi.