Ukraina merevägi teatas, et Vene pommitajad Tupolev Tu-22 tulistasid kolmapäeval kohaliku aja järgi kell 23.02 välja hulga tiibrakette. Mereväe pressiesindaja Dmõtro Pletentšuk ütles Reutersile, et alus oli rünnaku hetkel Rumeenia meremajandusvööndis. Meremajandusvöönd on piirkond, mis ulatub väljapoole riigi territoriaalvett. Rumeenia mereväeamet kinnitas, et laev ei olnud riigi territoriaalvetes.

Briti meresõidu turvafirma Ambrey teatas avalduses, et Ukraina Odessa oblasti Tšornomorski sadamast lahkunud Saint Kittsi ja Nevise lipu all sõitnud laev sai löögi Venemaa poolt välja lastud raketilt. Kahjustada sai laeva vasak külg, sealhulgas lastiruum ja kraana.

Ukraina välisminister Andri Sõbiha ütles löögi kohta, et see oli „jultunud rünnak meresõiduvabaduse ja ülemaailmse toiduga kindlustatuse vastu“.

Tegemist on esimese korraga, kui rakett tabab merel teravilja transportinud tsiviillaeva pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse. Küll aga on Venemaa rünnakutes Ukraina sadamatele mõned laevad kannatada saanud.

Juhtum leidis aset ajal, mil Zelenskõi püüab soojendada suhteid globaalse lõuna riikidega, sealhulgas ka Egiptus, kuhu Ukraina teravili jõudma pidi. Soojemad suhted on kriitilise tähtsusega, et veenda need riigid ühinema läänega Ukraina toetamisel sõjas Venemaaga.

Jaga
Kommentaarid