Sotside esimees Lauri Läänemets rääkis pärast arutelusid Delfile, et otsustatud sai palju, kuid mis puudutab ettevõtete maksustamist, siis seal kokkulepet ei sündinud. „Mis puudutab suurinvesteeringute tegemist, CO2 rahakasutust, riiklikke kinnisvaraobjekte ja väga palju muud sellist, neid otsuseid me tõesti tegime. Mis puudutab seda, milline saab julgeolekumaks täpsemalt olema ettevõtete osas, seal on küsimus lahtine,“ rääkis Läänemets. „Kaalume ja nädalavahetusel püüame täpsemalt analüüsida juurde mõlema versiooni mõjusid, nii kasumi kui varade maksustamisel.“

Läänemetsa sõnul minnakse edasi ka terviseminister Riina Sikkuti (SDE) plaaniga tõsta visiiditasu 20 euroni töötavatel inimestel, samuti võetakse kasutusele tervisekassa reservid, et puudujääki katta. „Efektiivsuse suurendamisega, visiiditasude tõusuga ja reservi kasutuselevõtuga saab siis kaetud see puudujääk,“ ütles Läänemets. Kui suur summa reservist võetakse, ei osanud Läänemets peast öelda.

Ta märkis, et reservide kasutuselevõtuga hoitakse ära ravijärjekordade pikenemine, vähendatakse ka haiglates voodite päevatasusid. Samuti laieneb visiiditasu osas soodustust saavate isikute ring.

Läänemets rääkis, et arutelu oli täna konstruktiivne ning omavahel tülli ei mindud. „Probleemid on suured ja kõik mõistavad neid, olukord on keeruline,“ märkis ta. Läänemets lisas, et kuigi opositsioonist on tulnud soovitus võtta laenu, et makse ei peaks tõstma, siis seda nad siiski teha ei soovi, sest see ajaks riigi veel rohkem lõhki.

Aruteludega jätkatakse esmaspäeval.