Sotside esimees Lauri Läänemets rääkis neljapäeva õhtul Delfile, et valitsuses minnakse edasi terviseminister Riina Sikkuti (SDE) plaaniga suurendada töötavatel inimestel visiiditasu 20 euroni, samuti võetakse kasutusele tervisekassa reservid, et puudujääki katta. „Efektiivsuse suurendamisega, visiiditasude tõusuga ja reservi kasutuselevõtuga saab siis kaetud see puudujääk,“ ütles Läänemets.

Riina Sikkut kinnitas reedel Delfile, et valitsus on otsustanud tervisekassa reservidest raha võtta umbes 160 miljoni euro jagu. Tervisekassa järgmise aasta eelarvest on puudu ligi 190 miljonit eurot. Reservides on tervisekassal umbes 700 miljonit eurot.

Arstiabi kättesaadavus ei halvene

„Järgmise aasta puhul me ei räägi märkimisväärsest kättesaadavuse halvenemisest,“ märkis Sikkut. Seega ei pea kartma, et plaanilise ravi järjekorrad pikeneksid ja arstiabi kättesaadavus halveneks, mille eest hoiatas nädala algul tervisekassa juhatuse liige Pille Banhard.

Statsionaarses õendusabis vähenevad ka voodipäevade tasud. „See puudutab aastas umbes 14 000 inimest, keskmine voodipäevade arv on 36 ja nad tasuvad üle 800 euro, see siis väheneks 540 euro peale,“ tõi Sikkut näite.

Tavalises haiglaravis suureneks voodipäevatasu aga 2,5 eurost 5 euroni. „Kuna voodipäevatasu võetakse maksimaalselt kümne päeva eest, kasvaks see panus patsiendi poolt 25 eurost 50 euroni.“

Samuti jääb kehtima plaan suurendada eriarsti visiiditasu 5 eurost 20 euroni, kuid seda üldistatult öeldes töötava inimese jaoks. Eriarsti visiiditasu pensionäridele, lastele, töötutele, rasedatele ja toimetulekutoetuse saajatele ei tõuse või tõuseb vähem kui teistel. Aga näiteks tudengite osas pole visiiditasu suurust veel otsustatud. „Tudengid on eraldi arutelu küsimus. Ka praegu ei ole neile soodsamat hambaravihüvitist või muid erandeid,“ tõi Sikkut esile.

Ministri sõnul loodab valitsus langetada viimased otsused teisipäeva hommikuks.