Hiina seadusandlik kogu võttis uue poliitika vastu pärast ootamatut teadet nädala alguses meetme ülevaatamise kohta, teatas riiklik ringhääling CCTV. Teate kohaselt hakatakse poliitikat rakendama järgmise aasta jaanuarist. Muudatus hakkab kehtima järk-järgult, lähtudes inimeste sünnikuupäevadest.

Poliitikamuutus viiakse läbi 15 aasta jooksul, kusjuures meeste pensioniiga tõstetakse 63 aastani ja naiste pensioniiga 55 või 58 aastani, sõltuvalt nende töö olemusest. Praegune pensioniiga meestel on 60 aastat ja naistel 50 või 55 aastat.

Riiklik uudisteagentuur Xinhua teatas, et pensionile jäämine enne seadusega ettenähtud vanust ei ole lubatud, kuid inimesed võivad pensionile jäämist edasi lükata maksimaalselt kolm aastat.

Hiina pensioniiga on üks madalamaid maailmas. Seni kehtinud pensioniea poliitika pärines 1950. aastatest, kui oodatav eluiga oli vaid 40 aastat, ütles Austraalia Victoria Ülikooli vanemteadur Xiujian Peng, vahendab AP.

Ekspertide sõnul oli demograafilise surve tõttu pensioniea tõstmine juba ammu vajalik muutus. 2023. aasta lõpuks oli Hiinas ligi 300 miljonit üle 60-aastast inimest. Prognooside kohaselt tõuseb 2035. aastaks see arv 400 miljonini. Hiina sotsiaalteaduste akadeemia hinnangul saaks samamoodi jätkates selleks ajaks riiklikul pensionifondil raha otsa.

Samuti seisab Hiina silmitsi sündide arvu vähenemisega. Noored loobuvad laste saamisest, viidates kõrgetele kuludele. 2022. aastal teatas Hiina riiklik statistikaamet, et esimest korda oli riigi rahvaarv aasta lõpus 850 000 inimest vähem kui sellele eelnenud aastal, mis oli pöördepunkt rahvastiku kasvust langusele.