Eile avaldatud valitsuse programm tugineb põhikokkulepetele, mis saavutati selle aasta alguses pärast koalitsiooniparteide läbirääkimisi. Plaanid hõlmavad rangemat piirikontrolli, karmimaid karistusi seaduste rikkumisel, piiranguid perekondade taasühinemisele ja keskendutakse sunniviisilisele tagasisaatmisele.

„Minu eesmärk on kõigi aegade rangeim varjupaigapoliitika,“ ütles rände- ja varjupaigaminister Marjolein Faber, kes kuulub paremäärmusliku Geert Wildersi Vabadusparteisse. Faber tõi varjupaigapoliitika karmistamise põhjusena välja kitsaskohad eluaseme, tervishoiu ja hariduse küsimustes. Üks tema soovidest on peatada tähtajatute lubade andmine.

Faber ütles, et plaan on „seaduslikult välja kuulutada varjupaigakriis“, mis võimaldaks valitsusel võtta meetmeid ilma parlamendi heakskiitu ootamata. Opositsiooniliikmed on hukka mõistnud Faberi plaani kuulutada välja kriis ja kirjeldasid tema meetmeid kui „demokraatiavastast“.

Valitsus palub Euroopa Komisjonilt ELi varjupaiga- ja rändepoliitikast loobumist. Taotlus saadetakse Brüsselisse järgmisel nädalal, ütles Hollandi peaminister Dick Schoof reedel.

„Me ei saa jätkuvalt taluda suurt sisserändajate voogu meie riiki. Inimesed kogevad varjupaigakriisi,“ ütles Schoof varjupaigareformi kaitseks.