Pärast kohtumist Bideniga küsiti Starmerilt, kas ta veenis Bidenit lubama Ukrainal rünnata sihtmärke Venemaal kaugmaarakettidega Storm Shadow. Starmer vastas, et neil oli „pikk ja produktiivne arutelu mitmel rindel, sealhulgas Ukraina, nagu arvata võis, Lähis-Ida ja India-Vaikse ookeani piirkonna üle“, vahendas BBC.

Valge Maja teatel väljendasid juhid ka „sügavat muret Iraani ja Põhja-Korea surmavate relvade tarnimise pärast Venemaale“.

Varasemalt hoiatas Venemaa president Vladimir Putin, et Ukrainale loa andmine kaugmaarakettide kasutamiseks Venemaa territooriumi ründamiseks tähendaks NATO riikide „otsest osalemist“ sõjas.

Seni pole USA ja Ühendkuningriik andnud Ukrainale sellist luba, sest kardetakse konflikti eskaleerumist. Ukraina president Volodõmõr Zelenski on aga korduvalt kutsunud Kiievi lääneliitlasi lubama rakettide kasutamist. Tema sõnul on see ainus viis sõja lõpetamiseks.

Küsimusele, kas teda hirmutavad Putini ähvardused võimaliku sõja kohta NATOga, vastas Starmer, et „kiireim viis“ Ukraina sõja lahendamiseks „peitub selles, mida Putin tegelikult teeb“. Ta lisas, et kohtumine Bideniga oli võimalus arutada üleüldist Ukrainaga seotud strateegiat, mitte ainult konkreetset sammu või taktikat.

USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby ütles reedel enne kahe liidri kohtumist, et Washington ei kavatse muuta piiranguid, mida ta on kehtestanud Ukrainale USA relvade kasutamiseks Venemaa territooriumi tabamiseks.

Jaga
Kommentaarid