Lähipäevil ennustatakse rohkem vihma Tšehhi Vabariigis, Poolas, Slovakkias, Ungaris, Lõuna-Saksamaal ja osades Austria piirkondades.

Rumeenias mõjutasid üleujutused kaheksat maakonda, teatas riigi hädaabiüksus. Kõige raskemini tabasid üleujutused Galati maakonna, kust leiti neli ohvrit surnuna ja umbes 5000 kodu sai kahjustada.

Tšehhis kannatasid üleujutuste all kõige rohkem riigi põhja- ja loodepiirkonnad. Mõnes kohas sadas alates neljapäevast kuni 25 cm vihma, teatas ilmainstituut. Ennustajad hoiatasid, et pühapäevaks võib mõnes piirkonnas sadada rohkem kui kolmandik aasta keskmisest sademete hulgast.

Keskkonnaminister Petr Hladik hoiatas, et enam kannatanud piirkondade elanikud peaksid valmistuma oma kodudest lahkumiseks.

Vltava jõe kaldal asuvas Prahas paigaldati üleujutuse ennetamiseks tõkked. Praha loomaaed suleti külastajatele ja Tšehhi Raudtee teatas, et kümnete liinide teenindamine oli häiritud. Riigi suuruselt teises linnas Brnos evakueeriti haiglas ettevaatusabinõuna patsiente.

Naaberriigis Slovakkias hoiatasid ametnikud, et Doonau jõe paisumine võib põhjustada üleujutusi Bratislavas. Ungari eeldab, et Doonau tase on lähipäevil rekordiliselt kõrge ja ametnikud sulgevad esmaspäeval madalaimad kaid Budapestis.

Austrias töötasid päästeteenistused koos piirkonna- ja omavalitsustega, et valmistuda evakueerimiseks. Austria kantsler Karl Nehammer ütles, et kõik liidumaad on mõjutatud ja eeldatavasti halveneb olukord Kirde-Austrias.

„Järgmised päevad on kannatanud elanikkonna ja päästeteenistuste jaoks endiselt äärmiselt rasked ja keerulised,“ kirjutas ta sotsiaalvõrgustiku X postituses.