Erakonna Eesti 200 asutajaliige ja suurtoetaja, ettevõtja Priit Alamäe teatas sel nädalal, et astub erakonnast välja. Ta tõdes intervjuus ETV „Esimesele stuudiole“, et erakonna ülesehitamine ning poliitikas tegutsemine võttis väärtuslikku aega ja energiat. Selle arvelt võinuks hoopis ettevõtet arendada.

Alamäe lisas, et seetõttu tundis ta erilist ülekohut neilt, kes kahtlustasid, et Alamäe ja Eesti 200 propageeritud personaalse riigi lähenemine võib tuua Alamäe enda IT-ettevõttele magusaid lepinguid riigiga. Alamäe sõnutsi tõi kajastus mainekahju ja hakkas äri pidurdama.

Osaliselt võib ju nõustuda, et kõva järelevalve ning kriitilised ajalehelood võivad Alamäele sarnaseid ettevõtjaid poliitikast eemale hoida. Häid eksperte vajatakse riigitüüri juures alati. Samal ajal aga peab meeles pidama, et huvide konflikti ohukohad saavad ja peavadki saama ajakirjanduselt erilist tähelepanu, sest poliitika ja äri puutepunktides on korruptsiooni oht kõige suurem.

Alamäe pidanuks ära otsustama, kas olla poliitik või olla ärimees, leitakse värskes „Päevakorra“ saates. Kahe tooli vahel istumine on olukord, mis paneb küsima, miks ühele erakonnale nõnda oluline inimene tahab sõnades täie kirega poliitikat ajada, kuid tegudes täiel määral avalikkuse olla ei soovi.

Ettevõtjatel on aga teisigi viise, kuidas poliitikat mõjutada ilma, et huvide konflikt üle jõu suureks ei paisuks.

Päevakorras veel:

  • riigikogulaste Hiina visiidist, mis näeb üha halvem välja;

  • Eesti otsib ettevõtlusmaksu ja kompab kärpeid;

  • Kallas vs. Michal.

  • Kas vanglaid peaks rendile andma?


Taskuhäälingusaade „Päevakordon iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!