Pühapäeva õhtul Eesti aja järgi kella 21.30 paiku jõudis avalikkuseni ärev uudis. Nimelt teavitas vabariiklaste presidendikandidaadi meeskond, et Trumpi ligiduses toimus tulistamine, aga viimasele endale ohtu pole. Rohkem detaile esiti ei öeldud.

Tasapisi hakkasid juhtunu asjaolud kooruma. USA ajakirjandus kajastas, et Trump viibis parajasti Floridas West Palm Beachi linnas talle endale kuuluva golfiklubi väljakul. Ümbruskonnal hoidsid silma peal salateenistuse agendid. The New York Post kirjutas, et nende allikate kinnitusel nägid agendid relvastatud meest ja avasid tule. CNN omakorda märkis, et ametivõimud usuvad, et selle relvastud mehe sihtmärgiks oligi just Trump.

Salateenistus tegi lühikese avalduse, kus konstateeriti, et nad uurivad juhtunut koostöös Palm Beachi maakonna õiguskaitseorganitega. Ka salateenistus toonitas, et Trumpile ohtu pole.

Mitu tundi hiljem toimus West Palm Beachi linnas pressikonverents, kus sealsed korrakaitsjad rääkisid, mis nüüdseks teada on. Püssimees ei viibinud golfiväljakul, vaid selle vahetus läheduses aia taga. Ta varjus põõsastes ja ootas oma aega.

Trump oli mänguga jõudnud viienda raja juurde. Temast veidi maad ees kõndisid paar agenti, kes kontrollisid, et ümbrus oleks turvaline. Ühtäkki märkasid nad, et eemal põõsastest paistab väljaku poole suunatud püssitoru. Kell oli sel ajal 13.30 (Eesti aja järgi 20.30).

Agendid avasid koheselt tule. Püssimees viskas oma relva maha ja tormas auto poole. Tal õnnestus minema sõita, aga möödujad tegid tema sõidukist ja selle numbrimärgist pilte. Politsei alustas ulatuslikku tagaajamisoperatsiooni ning mees õnnestus peagi kinni pidada. Ta viibib vahi all. Sündmuste käigus keegi teadaolevalt viga ei saanud.

The New York Post kirjutab, et kurjategijaks on 58aastane Ryan Wesley Routh. Hawaiilt pärit mees töötas igapäevaselt ehitusvaldkonnas. Sotsiaalmeedia põhjal paistab, et ta on vasakpoolsete vaadetega. Küll aga kirus ta nii Trumpi kui ka Bidenit.

Ta toetab Ukrainat ja Taiwanit vastavalt konfliktides Venemaa ja Hiinaga. Routhi meelest peaks USA väed võitlema Ukrainas koos sealsete elanikega Venemaa vastu. Ta ise on Kiievit külastanud ja öelnud, et kui tal võimaldataks, oleks ta valmis eesliinile võitlema minema.

Ajal, mil agendid relva märkasid, oli Trump ründajast umbes 300–400 meetri kaugusel.

Põõsastest leiti automaatrelv AK-47 koos optilise sihikuga. Lisaks oli kurjategija maha jätnud kaks seljakotti ning GoPro kaamera.

FBI andis teada, et juhtumit uuritakse kui mõrvakatset.

Reuters on näinud kirja, mille Trump saatis oma kampaania rahastajatele. Ta kinnitas, et tema läheduses tõesti kõlasid lasud, aga tema endaga on kõik korras.

Vabariiklasest senaator Lindsey Graham kirjutas suhtlusportaalis X, et suhtles Trumpiga. „Ta on üks tugevamaid inimesi, keda olen eal tundnud. Ta on heas tujus ja otsustavam kui kunagi varem, et meie riik päästa.“

Valge Maja pressiteenistusest kinnitati, et president Joe Bidenit ja asepresident Kamala Harrist on sel teemal briifitud. „Mõlemad tunnevad kergendust teadmisest, et Trumpiga on kõik korras.“

Harris kirjutas sel teemal ka Xis. „Vägivallal pole Ameerikas kohta.“

Motiiv on endiselt küsimärk

Donald Trump jr alustas oma teemakohalist säutsu sõnaga „jälle“.

Äsja möödus kaks kuud sellest, kui Trumpi tulistati Pennsylvania osariigis Butleris toimunud kampaaniaüritusel. 13. juulil vaid mõned minutid pärast tema lavale tulekut kõlasid lasud. Tulistajaks oli 20aastane Thomas Matthew Crooks.

Ta jõudis sooritada mõned lasud, enne kui snaiprid ta surnuks tulistasid. Sihtmärgiks oli just Trump.

Trump haaras oma kõrvast ja varjus seejärel poodiumi taha. USA salateenistuse agendid tormasid kiiresti lavale, moodustades Trumpi ümber inimkilbi, samal ajal kui paanikas rahvas üritas laskude eest varjuda. Veidi hiljem, kui segadus hakkas vaibuma, viibutas Trump taeva poole rusikat, enne kui ta rahva aplausi saatel lavalt maha ja autosse toimetati. Üritusel osalejad evakueeriti ja politsei piiras sündmuspaiga lintidega.

Hukkus Pennsylvaniast Washingtoni maakonnas asuvast väikelinnast Buffalost pärit 20aastane Corey Comperatore, kes oli kohaliku vabatahtliku tuletõrje ülem. Ametivõimude kinnitusel varjas ta kehaga oma perekonda kuulide eest. Veel kaks meest sai haavata.

Trump nimetas hiljem juhtunut irreaalseks ja väljendas hämmingut, et pääses olukorrast eluga. „Ma ei peaks siin olema, ma peaksin surnud olema,“ ütles ta The New York Postile.

AP kirjutas augusti lõpus, et uurijatel pole endiselt selge, mis oli Crooksi motiiv. Küll aga usuvad nad, et noormees planeeris rünnakut põhjalikult.