Breton tegi oma lahkumise teatavaks täna hommikul X-is, vahendab Guardian.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron nimetas Bretoni juunis ka teiseks ametiajaks Euroopa Komisjoni liikmeks, aga Breton teatas täna, et von der Leyen palus Pariisil tema nime isiklikel põhjustel, mida ei ole temaga arutatud, tagasi võtta.

„Nende hiljutiste arengute valguses, mis annavad taas tunnistust küsitavast valitsemisest, olen ma otsustanud, et ei saa rohkem oma kohustusi täita,“ teatas Breton.

Breton tegi oma otsuse teatavaks kerge teatraalsusega, postitades X-is foto seinal rippuvast tühjast pildiraamist.

„Pommuudis: minu ametlik portree Euroopa Komisjoni järgmiseks ametiajaks,“ kirjutas Breton.

See teade suurendab segadust von der Leyeni uue meeskonna ametisse nimetamise ümber, mis on niigi hiljaks jäänud. Püüdes saavutada sooliselt võrdsemat komisjoni, kutsus von der Leyen tahtmatult esile poliitilise tüli Sloveeniaga, suvestades Ljubljanat meessoost kandidaati tagasi võtma.

Breton oli üks von der Leyeni väljapaistvamaid volinikke, kes ristas piike USA tehnoloogiaettevõtete X-i ja Metaga ning püüdis suurendada Euroopa Liidu laskemoonatootmist Ukraina varustamiseks.

Breton ei kartnud kunagi oma ülemust kritiseerida.

Von der Leyenit on juba ammu süüdistatud, et ta on endassetõmbunud, ei ole läbipaistev ega kaasa kolleege Euroopa Liidu otsuste langetamisse.