Peaminister Kristen Michal sõnas pärast kohtumist Delfile, et erakondade esimehed valmistusid täna ette teisipäevaseks valitsuse kabinetinõupidamiseks, arutati läbi kärped ja nende ajastus. „Planeerisime kasvavate julgeolekukulude katmist ning uue lahingmoona ostmise plaane ja ajastust. Samuti plaane laia julgeoleku kulude katmisel, eeskätt siseturvalisuses,“ märkis Michal.

Michali sõnul teeb valitsus teisipäeval otsuse, milline saab olema julgeolekukulude katmiseks vajalik julgeolekumaks ning kuidas riigieelarve korda teha. „Oluline on kindlasti, et sel aastal teeme otsused ette järgmiseks neljaks aastaks, ning 2027. aastani on seejärel maksurahu,“ lisas ta.

Sotside esimehe Lauri Läänemetsa sõnul vaadati esimeeste kohtumisel ka seda, millist informatsiooni oleks juurde vaja, et valitsus homme otsuseid saaks teha.

Kõige suurem küsimärk hõljub tõenäoliselt ettevõtete maksustamise kohal. „Sotside vaade laua taga oli, et me ikkagi oleme sama meelt, mida ettevõtjad oma kirjas välja ütlesid. Et kui on võimalik, tuleks seda rikkust, mis koondub järjest vähemate kätte, rohkem maksustada ja seda aitab kasumimaks rohkem teha. Ja selle teine loogika on, et seal ei maksustata jõukaks saamist, vaid olemist,“ märkis Läänemets.

Eesti 200 esimehe Kristina Kallase sõnul oleks nende erakonna esimene eelistus olnud muid makse rohkem tõsta, et ettevõtjaid maksustama ei peaks, nüüd vaadatakse, mis ettevõtluskeskkonda ja majanduse potentsiaalset kasvuvõimet kõige vähem negatiivselt mõjutaks. „Majanduse taastumist ei tohi valusalt lüüa maksuga,“ märkis Kallas.

Valitsus koguneb teisipäeva hommikul ning Kallase sõnul istutakse ja arutatakse nii kaua, kui vaja. „Me oleme nüüd kolm nädalat avalikkuse ees seda diskussiooni pidanud. Kõik variandid on laual olnud ettevõtete maksu osas. Meil ei ole seda enam kuhugi edasi lükata, meil on riigieelarve järgmise nädala lõpus vaja parlamendile ära saata,“ rääkis Kallas.