Tallinna ülikool on alates 2022. aasta 28. veebruarist katkestanud koostöö Venemaa asutuste ja organisatsioonidega ning mõistnud hukka Venemaa alustatud sõltumatu riigi vastase sõjalise rünnaku. Ülikooli seisukohast hoolimata osales professor Rein Müllerson selle aasta juunis Venemaa föderatsiooni justiitsministeeriumi korraldatud konverentsil ettekandega, millele järgnes ühine esinemine koos Venemaa juhtivpoliitikutega.

„Kuigi akadeemiline vabadus annab ülikooli liikmetele võimaluse ilma administratiivse sekkumiseta tõstatada ja arutada ka avalikkuse jaoks ebapopulaarseid või mõistetamatuid seisukohti, siis selle kasutamine peab olema tasakaalus vastutusega, mida me kanname ülikooli liikmete ja kodanikena,“ kommenteeris senati otsust Tallinna ülikooli rektor Tõnu Viik.

„Tahan rõhutada, et Tallinna ülikooli senat austab akadeemilise vabaduse printsiipi ega sanktsioneeri kedagi poliitiliste seisukohtade eest. Küll aga tuleb austada ülikooli vastu võetud otsuseid ja kokkuleppeid. Antud juhul nägi senat, et professor Müllerson eiras ülikooli kokkulepet, mis puudutab koostööd Venemaa institutsioonidega,“ lisas Viik.

Eile toimunud istungil otsustas Tallinna ülikooli senat tühistada otsuse, millega Müllersonile anti emeriitprofessori staatus. Oma otsuses tugines senat sellele, et professor Rein Müllerson tegi konverentsil osaledes koostööd Venemaa riiklike institutsioonidega, eirates seeläbi Tallinna ülikooli ja teiste Eesti kõrgkoolide ühist otsust lõpetada agressorriigiga koostöö tegemine ning põhjustades sellega Tallinna ülikoolile mainekahju.