„Kõik, mida me teeme Ukraina toetamiseks, tähendab ka Moldova stabiliseerimise edendamist,“ ütles Baerbock. „On selge, mis on siinsete inimeste suurim mure: kui Ukraina langeb, on Moldova järgmine riik.“

Baerbock külastas Chişinăut Moldova partnerlusplatvormi raames koos kolleegidega Prantsusmaalt, Rumeeniast, Poolast, Hollandist ja Leedust. Saksamaa algatas platvormi pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse, kujutades seda osana laiematest jõupingutustest stabiliseerida Moldova majandust ja kaitsta seda Venemaa desinformatsiooni eest.

Moldovas on pärast Nõukogude Liidu lagunemist vaheldumisi võimul olnud venemeelne ja läänemeelne valitsus, hetkel on võimul tugevalt läänele orienteeritud poliitikud. President Maia Sandu on süüdistanud Venemaad katses oma valitsust kukutada.

Sandu sõnul seisab Moldova endiselt silmitsi tõsiste väljakutsetega. „Venemaa sõda Ukraina vastu, mille me esimesest päevast peale hukka mõistsime, on tekitanud meie majandusele tohutut kahju,“ ütles ta. „Sõjast põhjustatud ebakindlus pärsib jätkuvalt tõsiselt meie majandusarengut ja takistab seda nii kaua, kui sõda kestab.“

Platvormi raames sõlmiti lepingud, mille kohaselt antakse Moldovale üle 300 miljoni euro laenu ja 80 miljonit eurot toetuseid, teatas valitsuse pressiteenistus.

Samuti tervitasid liitlased Moldova jõupingutusi Euroopa Liiduga ühinemiseks, riik loodab blokiga liituda 2030. aastaks. Mais sõlmis Moldova EL-iga julgeoleku- ja kaitsepartnerluse kokkuleppe. Moldova on esimene riik, kes on sellise leppe EL-iga sõlminud.