President Masoud Pezeshkiani kommentaar tuli 22-aastase Mahsa Amini surma teisel aastapäeval, kui noor naine vahistati selle eest, et ta väidetavalt ei kandnud hidžaabi nõuetekohaselt, vahendab BBC.

ÜRO ütles eelmine nädal, et Iraani valitsus on sellest ajast alates „intensiivistanud jõupingutusi“ naiste õiguste ja aktivismi mahasurumiseks.

Esmaspäeval toimunud pressikonverentsil vastas Pezeshkian küsimustele naisreporterilt, kes ütles, et ta tegi konverentsile minnes kõrvalepõikeid, et vältida politseiautosid. Ta kandis oma peakatet lõdvalt, juukseid oli veidi peakatte alt paista.

Pezeshkian küsis reporterilt, kas politsei on ikka veel tänavatel ja naine kinnitas, et nii on tõepoolest. President vastas seepeale, et moraalipolitsei ei peaks naiste vastu astuma. Ta lisas, et ta jälgib, et nad naisi ei „tülitaks“.

See oli Pezeshkiani esimene pressikonverents pärast ametisse astumist juulis, tema eelkäija Ebrahim Raisi hukkus helikopteriõnnetuses. Iraani uut presidenti peetakse potentsiaalselt reformimeelseks juhiks.

Oma valimiskampaania ajal lubas ta olla vastu politseipatrullidele, kes sunnivad kohustuslikus korras hidžaabi kandma. Samuti on ta lubanud leevendada riigi pikaajalist kontrolli sotsiaalmeedia üle. Iraan suurendas sotsiaalmeedia järelevalvet pärast 2022. aastal toimunud üleriigilisi naiste juhitud riigivastaseid proteste.