Uurimiskomitee kinnitas, et riigipöörde ettevalmistamises osalesid viis Armeenia kodanikku, kaks Mägi-Karabahhi endist elanikku ja inimesed, kelle isikut ei ole veel tuvastatud, vahendab Meduza.

Uurimiskomitee teatel värbasid nad 2024. aasta jooksul Armeenia kodanikke ja Mägi-Karabahhi elanikke, kellele lubasid maksta üle 2100 euro kuus. Selle raha eest pidid värvatud minema kolmekuulisele kogunemisele Venemaal eesmärgiga tutvuda uue raskerelvastusega ja õppida seda kasutama.

Uurimiskomitee kinnitab, et värvatud saadeti Venemaale Doni-äärsesse Rostovisse, kus nad läbisid kontrolli muu hulgas polügraafi abil, et selgitada välja nende poliitilised vaated. Pärast seda viidi värvatud mingisse sõjaväebaasi Arbat, kus nad läbisid lahinguväljaõppe.

„Neile öeldi, et õppuste eesmärk on naasta Armeenia Vabariiki ja kukutada praegune võim,“ öeldakse teates.

Osa värvatuid keeldus selles osalemast ja naasis Armeeniasse, aga teised ei suutnud kuritegu lõpule viia.

Armeenia uurimiskomitee teadet kommenteeris erasõjafirma Wagner endine palgasõdur Aik Gasparjan, kes juhib Ukrainas Venemaa poolel sõdivat Armeenia pataljoni Arbat. Gasparjani sõnul püüavad Armeenia võimud juhtida rahva tähelepanu kõrvale oma ebaõnnestumistelt riigi poliitilises elus, kus nad on valinud riigi lagunemise ja krahhini viiva kursi. Gasparjan kinnitas aga, et tema pataljon ei viibi Armeenias ja läheb sinna ainult siis, kui Armeenia rahvas pöördub nende poole üleskutsega aidata välisvaenlase vastu.