NATO idatiiva riigid on korduvalt öelnud, et Venemaa tegevus Musta mere piirkonnas ja kaugemalgi tekitab sügavat muret.

Selle kuu alguses rikkusid Venemaa droonid NATO riikide Rumeenia ja Läti õhuruumi enne alla kukkumist, mis ajendas ametlikke üleskutseid ühiste meetmete vastuvõtmiseks Venemaa õhurünnakute vastu.

Samuti sai eelmisel nädalal Rumeenia vete lähedal toimunud rünnakus kahjustada Ukraina tsiviilotstarbeline teraviljalaev. Ukraina süüdistas rünnakus Venemaad, kes nende sõnul kasutas ründamiseks strateegilisi pommitajaid.

„B9 riigid on sügavalt mures Venemaa droonide ja rakettide korduvate sissetungide pärast NATO õhuruumi Poolas, Rumeenias ja Lätis, samuti pingete eskaleerumise pärast NATO idaserval,“ ütles Tîlvăr.

„Seepärast on vaja jõulist ja koordineeritud reageerimist liitlaste tasandil ning samuti on vaja võimalikult kiiresti rakendada rotatsioonilist õhutõrjet ja integreeritud raketitõrjemudelit,“ lisas ta.

Oktoobris toimuval NATO kaitseministrite kohtumisel tuleb käsitleda liitlaste õhuruumi rikkuvate droonide hävitamist, ütles Poola kaitseministri asetäitja Paweł Zalewski.

Rumeenial on Ukrainaga 650 kilomeetrit pikk ühine piir. Viimase aasta jooksul on Venemaa droonitükke korduvalt Rumeenia territooriumile sattunud.

Jaga
Kommentaarid