Tänavu juulis andis Rahvusvaheline Kohus ametliku arvamuse Iisraeli okupatsiooni kohta Palestiina territooriumidel, nimetades seda ebaseaduslikuks. Septembris esitas Palestiina ÜRO Peaassamblee resolutsiooni, mis kutsub ICJ nõuandvale arvamusele toetudes Iisraeli üles okupatsiooni lõpetama. Täna toimunud hääletusel toetas Eesti kõnealust resolutsiooni.

„Reeglitel põhinev maailmakord on Eesti jaoks ülimalt oluline ja oleme veendunud, et rahvusvaheline õigus peab kehtima kõigile ÜRO liikmesriikidele,“ ütles välisminister Margus Tsahkna. Ta lisas, et hääletusotsuse langetamisel oli oluline, et Põhjala ja Balti riikide enamus hääletas resolutsiooni poolt.

„Meie poolthääl resolutsioonile ei muuda meie kindlat seisukohta, et Iisraelil on võõrandamatu õigus enesekaitsele ja et Hamasi näol on tegemist terroristliku organisatsiooniga, mille tegevus tuleb igati hukka mõista,“ rõhutas Tsahkna. „Kuna need elemendid pole resolutsiooni tekstis piisavalt kajastatud, rõhutame oma hääletust selgitavas deklaratsioonis vajadust võtta arvesse ka Iisraeli legitiimseid julgeolekuhuve.“

ÜRO Peaassamblee resolutsioonid ei ole õiguslikult siduvad, kuid nad näitavad maailma riikide enamuse hoiakuid olulistes küsimustes.