Hiina ametiasutuste teatel pussitas 44-aastane mees kolmapäeva hommikul 10-aastast poissi, kes oli teel kooli. Jaapani kodanikust koolilaps suri saadud vigastuste tõttu neljapäeva varahommikul, teatas Jaapani välisminister Yoko Kamikawa.

Jaapan on palunud Hiinal esitada üksikasjalik selgitus faktide kohta ja võtta kasutusele ranged ohutusmeetmed, ütles Kamikawa ajakirjanikele.

„Ma võtan juhtunut äärmiselt tõsiselt,“ ütles ta. „Seda ei tohiks kunagi üheski riigis juhtuda. Eriti kahetsen siiralt, et see põlastusväärne tegu pandi toime lapse kooliteel.“

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lin Jian ütles, et Hiina ja Jaapan suhtlevad seoses juhtumiga ning seda uuritakse. Samuti ütles ta, et Hiina pakub omalt poolt koolilapse perekonnale vajalikku tuge.

Rünnaku motiiv pole teada. Pussitamine toimus kurikuulsa 1931. aasta Mukdeni intsidendi aastapäeval, mis vallandas Hiina ja Jaapani vahel 14 aastat kestnud sõja.

Kahe riigi vahelised sidemed on pikka aega teravad olnud. Aastakümneid on mõlemad pooled tülitsenud paljudes küsimustes, alates ajaloolistest kuni territoriaalsete vaidlusteni.

Kolmapäeval toimunud pussitamine oli teine selline rünnak viimastel kuudel Hiinas asuva Jaapani haridusasutuse lähedal. Juunis ründas mees Hiina idaosas Suzhou linnas Jaapani kooli poolt kasutatavat bussi, mille tagajärjel suri Hiina kodanik, kes üritas jaapanlasest ema ja tema last ründaja eest kaitsta.