Varasemast organiseeritud autohuviliste sündmusest on aga sel suvel saanud kontrollimatu noorte peo- ja kogunemiskoht, kus rikutakse avalikku korda ja tarvitatakse ohtralt alkoholi, mistõttu sulges keskus eile õhtul järjekordse kogunemise ära hoidmiseks oma majaesise parkla.

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits sõnas, et aastaid toimunud kogunemised ei ole keskuse jaoks probleemiks nii kaua, kui üritus on organiseeritud ja olemas on kontaktisik või organisatsioon, kes võtab vastutuse, et üritusel osalejad ei riku parklas ja keskuses avalikku korda ning keskuse vara. Pärnits jagas oma kunagisi seisukohti pikemalt 2022. aasta suvel Delfi TV videoloos.

VAATA VIDEOT | Ülemiste juht räägib esmakordselt kihutajate kogunemistest keskuse parklas. „Kahe käega poolt!“:

Tänavu on aga kogunemised kaasa toonud ohtlikke olukordi nii keskuse külastajatele kui ka kogunevatele noortele endile.

„Kui eelmisel aastal oli neljapäevakute osas olemas partner, kellega sai läbi rääkida ja kokkuleppeid teha, siis sel aastal pole kogunemiste korraldamise eest keegi vastutust võtnud ning puudub kontakt, kellega mõistlikult ürituse toimumine läbi rääkida. See aga tähendab, et tänavu suvel on probleemide hulk nii parklas kui keskuses oluliselt kasvanud,“ rääkis Pärnits. „Autohuviliste üritusest on saanud üle Eesti kokku sõitvate noorte peokoht.“ Nii keskuse enda pingutused korda tagada kui ka politsei pistelised külastused ei ole tänavu soovitud tulemust toonud.

Ida-Tallinna piirkonnagrupi juht Mari-Liis Mölder rääkis, et massilised kogunemised on kaasa toonud rohkelt korrarikkumisi. „Oleme käinud korduvalt Ülemiste parklas toimuvatel üritusel korrarikkumisi lahendamas. Sealne vaatepilt on teinud meid väga murelikuks. Pea igal neljapäeval toimub parklas kiirendamine, rehvide põletamine, autode külglibisemisesse viimine ning alkoholi ja erinevate sõltuvusainete tarvitamine. Rikkumisi pannakse toime ka ümberkaudsetel teedel, näiteks oleme tabanud juhte, kes sõidavad 180 km/h Järvevana teel, tulles just sellelt kogunemiselt,“ rääkis Mölder.

„Seda tüüpi massikogunemised häirivad ka ümberkaudseid elanikke ja vähendavad kogukonna turvatunnet. Oleme Ülemiste keskuse juhtkonnaga jõudnud ühisele arusaamale, et sellisel viisil kogunemised ei saa enam jätkuda ning neid tuleb piirata, kuniks leiame koostöös parema lahenduse probleemiga tegelemiseks ja autokultuuri viljelemiseks ohutumas keskkonnas,“ ütles Mölder.

Kogu Ülemiste keskuse avatud parkla sulgemine terveks õhtuks on ekstreemne samm ning selle otsuseni ei jõutud kergekäeliselt. Guido Pärnits märkis, et keskuse signaal on antud juhul selge – sellised kontrollimatud ja vastutuseta kogunemised on muutunud ohtlikuks ning sellisel kujul jätkuda ei saa.

„Kaalume järgnevatel aastatel neljapäevakute asemel alternatiivsete noortele suunatud ürituste loomist. Otsime selleks sobivat partnerit, kes sooviks võtta eestvedaja rolli, sest me ei ole ju vastu ideele, et noored Ülemiste parklas kokku saavad. Küsimus on ürituse korralduslikus pooles ja selles, et tagatakse nii osalejate, keskuse külastaja kui ka keskuse vara turvalisus ja heaolu,“ ütles Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits.