Kallase avaldus saabus nädala keskel pärast seda, kui valitsus jõudis kokkuleppele, et ettevõtetele kehtestatakse esialgu ajutine kasumimaks, millega tõusvaid riigikaitsekulutusi katta. Et selle uudisega ehitis ennast peamiselt Reformierakond, tundis Kallas ilmselt vajadust ka ise millegagi silma paista.

Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja märkis, et Kallase koalitsioonipartnerid sellist otsust kinnitama ei kiirustanud. „Ei maksa unustada, et 2027. aasta kevadel valitakse uus riigikogu,“ rääkis ta. „Senine koalitsioon siis tõenäoliselt ei jätka ning uus võimuliit jõuab igal juhul sellise otsuse ümber vaadata, kui praegune koalitsioon peakski selle kuidagi kivisse raiuma.“

Eesti Ekspressi ajakirjaniku Urmas Jaaganti sõnul oleks Eesti 200 ainus võimalus see otsus kuidagi seadusesse raiuda. Kui pärast seda peakski keegi selle ära muutma, saavad nemad vähemalt väita, et on oma töö ära teinud. „Ei tohi unustada, et iga poliitik räägib alati oma valijatega ja ju Kallas siis tundis, et tema valijatele läheb see avaldus korda.“

Värskes Päevakorras imestati selle üle, kuidas valitsus tahab kõik uued maksud ja lisatulud korjata kokku kohe, kuid omapoolse kärpeplaani on ajatanud vähemalt nelja aasta peale. Ehk maksfestival saab läbi ning edasi tõstetakse neid soolokontsertidel.

Selgusele püüti jõuda selleski, miks on iduettevõtte Planet 42 raskused nii suurt avalikku tähelepanu pälvinud. Tegemist pole sugugi esimese IT-firmaga, kelle investorid vastu pükse saavad, sest firma lend jääb loodetust madalamaks.

Toimetuse kiidusõnad pälvis selles saates aga Tallinna Ülikool, kes otsustas Rein Müllersoni jätta ilma emeriitprofessori staatusest. Eesti Ekspressi ajakirjaniku Greete Lehepuu sõnul on akadeemiline vabadus ülioluline, kuid see ei tähenda, et ülikooliga seotud inimesed ei peaks püsima samas väärtusruumis.


Taskuhäälingusaade „Päevakordon iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!