„Venemaa lakkamatud rünnakud tähendavad, et Ukraina vajab jätkuvat ELi toetust,“ ütles von der Leyen. „See on järjekordne suur ELi panus Ukraina taastumisse.“

Laen on osa G7 riikide juulikuu lubadusest toetada Kiievit pikaajaliselt relvatarnete ja taastamisabiga. Laenu rahastatakse tulevasest kasumist külmutatud Venemaa riigivaradelt, mida hoitakse peamiselt Euroopas.

„Oleme nüüd kindlad, et suudame selle laenu Ukrainale väga kiiresti anda,“ ütles von der Leyen ühisel pressikonverentsil Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

Enne aasta lõppu peavad laenu heaks kiitma enamus ELi riike ja Euroopa Parlament. Konkreetne laenusumma Ukrainale sõltub sellest, kui palju on valmis panustama teised G7 riigid.

Komisjoni andmetel on G7 laen kuni 45 miljardit eurot, kuna panustama peaksid ka Kanada, Jaapan ja Ühendkuningriik. Pole teada, kas ka USA panustab, kuna on tekkinud mure, et bloki sanktsioonieeskirjade tõttu võib üks ELi riik iga kuue kuu tagant varasid vabastada ja seeläbi laenu ohtu seada.

Püüdes veenda USA-d laenus osalema, teeb EL ettepaneku pikendada varade uuendamisperioodi kuuelt kuult 36 kuuni, ütles komisjoni kõrge ametnik. Selle otsuse vastuvõtmine võib osutuda keeruliseks, sest Ungari andis selle nädala alguses märku, et ta ei luba sanktsioone enne novembris toimuvaid USA valimisi, kuid otsus vajab üksmeelt.

Jaga
Kommentaarid