Zelenskõi osaleb järgmisel nädalal USA-s toimuvatel ÜRO Julgeolekunõukogu ja Peaassamblee istungitel. Visiidi raames kavatseb ta eraldi kohtuda Bideni ja asepresident Kamala Harrisega, et tutvustada neile Ukraina võiduplaani. Ukraina juhi sõnul loodab ta kohtuda ka Trumpiga.

„Me kohtume tõenäoliselt 26.-27. septembril,“ ütles Zelenskõi reedel meediale, kuid ei esitanud täpsemaid üksikasju.

Zelenskõi teatas augustis, et soovib oma plaani tutvustada Bidenile, Harrisele ja Trumpile. Viimati suhtlesid Zelenskõi ja Trump juulis telefoni teel, viimane ametlik kohtumine oli neil Trump ametiajal.

Zelenskõi on oma võiduplaani kirjeldanud kirjeldanud kui kava, kuidas sundida Venemaad diplomaatiliselt sõda lõpetama. Samuti ütles ta, et plaan sõltub peamiste liitlase kiiretest otsustest käesoleval aastal.

Sõja kriitilisel hetkel püüab Zelenskõi tugevdada Ukrainat rohkemate relvade ning sõjalise, majandusliku ja diplomaatilise toetusega USA-lt, Kiievi peamistelt liitlastelt. Eeldatakse, et ta survestab Washingtoni tühistama piirangud kaugmaarakettide kasutusele.

Bloombergi teatel on osa võiduplaanist kutse Kiievile ühineda NATOga ja USA kohustus pakkuda pidevalt kaasaegseid relvi. Lisaks sisaldab plaan ka selget teed Ukraina Euroopa Liidu liikmelisuseni ning „muid majandus- ja julgeolekukorraldusi“.

Jaga
Kommentaarid