Mehrtens rööviti Lääne-Paapua separatistide poolt 2023. aasta veebruaris, kui ta maandus väikese kommertslennukiga Nduga kaugel asuvas mägises piirkonnas. Täna vabastati 38-aastane mees pärast pikki läbirääkimisi.

„Me seadsime esikohale pantvangis peetud piloodi turvalisuse. See võttis kaua aega,“ kommenteeris Indoneesia president Joko Widodo.

Mitu päeva enne vabastamist ütlesid mässulised BBC-le, et nad vabastavad Mehrtensi „turvaliselt ja kooskõlas rahvusvaheliste inimõiguste kaitse standarditega“.

Pressikonverentsil osalenud ajakirjanike sõnul nägi mees välja pisut kõhn ja tema habe oli pikaks kasvanud, kuid sellest olenemata on tal tervisega kõik korras.

„Täna olen vabastatud. Olen väga õnnelik, et saan varsti koju minna ja oma perega kohtuda,“ ütles Mehrtens ajakirjanikele. „Tänan teid kõiki, kes mind täna aitasid, et saaksin ohutult ja tervena välja pääseda.“

Mehrtensi rööv oli osa pikaajalisest ja vägivaldsest konfliktist Indoneesia valitsuse ja Lääne-Paapua põlisrahvaste vahel.

Paapua piirkond on endine Hollandi koloonia, mis on jagatud kaheks provintsiks - Paapuaks ja Lääne-Paapuaks. See on eraldi Paapua Uus-Guineast, mis tagas iseseisvuse Austraaliast 1975. aastal.

Piirkonnas on võideldud iseseisvuse eest alates 1969. aastal ÜRO järelevalve all toimunud hääletusest, kui piirkond sattus Indoneesia kontrolli alla. Konfliktid põlisrahvaste ja Indoneesia ametivõimude vahel on olnud tavalised ning alates 2018. aastast on rünnakud sagenenud.

Lääne-Paapua vabastamisarmee pressiesindaja ütles varem BBC-le, et nad tahavad Mehrtensit vangistuses hoida seni, kuni Uus-Meremaa ja Austraalia võtavad vastutuse oma väidetava rolli eest vägivallas Paapuas.