Valguse festival teema „Kohtumine“ väljendab ühe kosmosereisi võtmesündmusi: kosmoses viibimist ja horisondi avanemist, mida antakse edasi heli- ja valgusinstallatsioonidega, tantsulavastuste ja muusikaga. Programmi on kaasatud ka rahvusvahelised tegijad Lätist ja Taanist. Lisaks leiab programmist eraldi tegevusi noortele.

Sel aastal kaasab Valguse festival lisaks Nõo vallale ka Tartu lennujaama ja Eesti Lennuakadeemiat Kambja vallas. Kuuepäevane festival ühendab piirkondade väiksemad tegevused ühtseks tervikuks, jagades oskusi ning teadmisi valgusest ning selle olemuse teaduslikust ja kunstilisest küljest.

Tegevused Kambja vallas

2024. aastal peaks NASA kanderaketiga Artemis 3 Kuu lõunapoolusele astuma mees ja esimest korda ka naine. Tegemist on teise ​​meeskonnaga Artemise missioonil ja esimese mehitatud maandumisega pärast 1972. aastat kui Kuul maandus Apollo 17.

NASA on maandumist küll edasi lükanud, kuid Valguse festivalil maandumine toimub eelnevalt paika seatud graafiku kohaselt. 30. septembril koguvad Tartu lennujaama ja Eesti Lennuakadeemia territooriumil kokku maandumisenergiat Läti partnerid Story Hub ja Those Guys Lightning heli- ja valgusinstallatsiooniga „Maandumine“. Installatsioon annab efektse elamuse praegusel sügisesel pimedal ajal. Kunstiteosele on spetsiaalselt loonud industriaalsed lennuhelid helilooja Taavi Tulev.

Lisaks loob festivali avapäeval kooslus ViiiP³ ainulaadseid ja ajas kordumatuid häälelisi pilte koos vaba improvisatsiooni ja inimhääle kõikvõimalike võimalustega, ühendades selle elektroonilise muusikaga. Helimaastikel koos muusikaga rändavad tantsijad Külli Roosna ja Kenneth Flak.

Tartu lennujaam ja Eesti Lennuakadeemia juurde satuvad enamasti vaid lennundusvaldkonna inimesed, kuid festivalil saavad kõik huvilised territooriumi avastada. „Loodame, et see projekt ei paku mitte ainult eksklusiivset elamust, vaid tõmbab tähelepanu ja inspireerib kõnelema Tartu lennujaama naaberriikide ja EL-i piirkondliku ühenduspunkti tulevikust,“ räägib Valguse festivali peakorraldaja Ingrid Hamer.

Tartu lennujaamas saab külastada ka endist lennujuhtimise torni ning osaleda Eesti Lennuakadeemia torni-, lennuki- ja kopterisimulaatori sessioonidel. Välialal mängib progressiivset reivimuusikat 16Volti.

Tegevused Nõo vallas

Festivali raames on 2.–3. oktoobrini Tartu Ülikooli Tartu observatooriumi külastuskeskuses üldhariduskoolide noortele suunatud kosmosevaldkonna karjäärinädal „Karjääriredel viib kosmosesse“. Astronoomia ja kosmos on teemad, millega on võimalik eri vanuses lapsi ja noori loodus- ja täppisteadusele lähemale tuua. Tartu Ülikooli kosmosekeskuse ehk Tartu observatooriumi ja Euroopa kosmosehariduskontorite võrgustiku (ESERO) korraldavad noortele erinevaid töötubasid, kus teadlased ja ettevõtjad tutvustavad töötubades kosmose- ja inseneeria valdkonna põnevaid võimalusi. Sündmus on eelregistreerimisega.

Noorteprojekti raames toimub Tõraveres 3. oktoobril ka kohaspetsiifiline minilavastus, kus osalevad tantsuklubi Triiniks ning Just Tantsukooli tantsijad. Kokku antakse kaks etendust. Lavastust juhivad Taani Ollerupi Spordiakadeemia tudengid.

Festival kulmineerub 5. oktoobril Nõos Külli Roosna ja Kenneth Flaki vabaõhu-tantsulavastusega „Õhus“, milles otsitakse ühist keelt kunsti, teaduse ja tehnoloogia vahel. Nõos toimub ka veel AHHAA teadusteatri etendus „Efektne vahepala“ ja meisterdamise töötuba lastele. EELK Nõo Püha Laurentsiuse kirikus annab kontserdi pianist Lauri Väinmaa. Lisaks on soo peale rajatud tule tee. Valguse festivalile teeb hoogsa finaali tsirkuseartist Sylvain Oulala žongleerimis- ja tulekunstisõu.

Valguse festival toob pimedusse efektsed valguselamused. Tänavune juubeliaasta Valguse festival kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Sündmus on tasuta.

Jaga
Kommentaarid